Ексклюзиви
неділя, 02 серпня 2020 11:29

Росія може почати повномасштабний наступ - розвідка

Росія може почати повномасштабний наступ - розвідка
У Службі зовнішньої розвідки не виключають повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Фото: glavcom.ua

Служба зовнішньої розвідки не виключає можливості наступу сил Російської Федерації на Україну.

Але цього не відбудеться восени 2020 року. Сценарій військової агресії проти України не на часі для Кремля. Про це розповів голова Служби зовнішньої розвідки Валерій Кондратюк, передає "Дзеркало тижня".

Кондратюк зазначив, що Кремль розглядає власну армію як інструмент досягнення зовнішньополітичних амбіцій, тому наказ про вторгнення в іншу державу – для Москви питання лише часу і можливостей.

"На сучасному етапі "гібридної війни" Росія розгорнула навколо України військове угруповання, до якого входять дві нові армії та армійський корпус, що є підготовкою до повномасштабного вторгнення на територію України. РФ зараз веде активну підготовку 20-ї армії (загальною чисельністю близько 24 тис. чоловік), 8-ї армії (близько 45 тис. чоловік) і 22-го армійського корпусу (9 тис. військовослужбовців)", - каже головний розвідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські найманці провокують українських воїнів

Як пояснив Кондратюк, зараз Росію стримує низка факторів: Це падіння цін на світових ринках нафти й газу, що зменшує надходження до бюджету; спроби використати пандемію коронавірусу для покращення відносин з Заходом; наближення місцевих виборів в Україні, завдяки яким Москва сподівається посилити присутність своїх сил в українській політиці; направлення ресурсів на протистояння з Туреччиною в Сирії та Лівії, а також на опосередковане втручання у конфлікт між Вірменією та Азербайджаном; місцеві вибори у РФ у вересні цього року при падінні рейтингу довіри до Володимира Путіна та зростанні протестних настроїв.

При цьому аналіз зовнішньої розвідки свідчить про те, що в майбутній перспективі можлива масштабна військова операція Росії для захоплення нових українських територій.

Кондратюк вважає, що цьому можуть сприяти такі чинники: необхідність відвернути увагу від внутрішніх російських проблем; потреба вирішення проблем водопостачання в Криму та провал курортного сезону; концентрація уваги українських міжнародних партнерів винятково на власних внутрішніх проблемах.

Росія може почати офіційно поставляти озброєння на Донбас, якщо у США ухвалять закон про виділення $300 млн на рік на військову допомогу Україні. Як повідомляють російські ЗМІ, про це заявив голова комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв'язків зі співвітчизниками Леонід Калашников.

Зараз ви читаєте новину «Росія може почати повномасштабний наступ - розвідка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути