Ексклюзиви
вівторок, 16 березня 2021 13:02

"Російська армія заходила туди, де був Московський патріархат"

"Російська армія заходила туди, де був Московський патріархат"
Сергій Дмитрієв раніше він був священником Української православної церкви Московського патріархату. Влітку 2014-го перейшов разом з парафією і церквою під юрисдикцію УПЦ Київського патріархату. Фото: Тарас Подолян

Російська армія заходила туди, де був Московський патріархат. Залишатися в ньому - значить приймати участь у вбивстві українських громадян.

Так вважає капелан Сергій Дмитрієв. Раніше він був священником Української православної церкви Московського патріархату. Влітку 2014-го перейшов разом з парафією і церквою під юрисдикцію УПЦ Київського патріархату.

"2014 року добровільно пішов капеланом у 30-ту окрему механізовану бригаду. Вже були перші втрати. Чекав, що архієрархи моєї церкви зроблять заяву на підтримку України. Але вони мовчали. Тоді Московський патріархат перестав для мене існувати, як церква. Залишатися там означало брати участь у вбивстві українських громадян.

На проповіді оголосив, що Росія на нас напала, наша церква мовчить, не приймає ніяких рішень. Сказав вірянам, що ми більше не молитимемося за російського патріарха, переходимо в Київський патріархат. Уся парафія підтримала.

Мене намагалися шантажувати. Приїхав благочинний, як і більшість священників Московського патріархату, родом із західної України. Погрожував, що заберуть храм. Відповів: "Можете починати. Тоді ми поїдемо у ваше рідне село Вишнівець і на воротях напишемо: "Тут живе зрадник". Він заспокоївся", - сказав Дмитрієв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перехід громад до ПЦУ завмер: релігієзнавець назвав причини

"Нікого зі священників не агітував слідувати моєму прикладу. Якщо вони хочуть так само вчинити, то зроблять це. Розповіді про канонічність - це казки. Священники присягають церкві. А церква - це люди. Тому логічно, що маємо служити українському народу", - додав Сергій Дмитрієв.

Інтерв'ю з ним читайте у свіжому випуску журналу "Країна".

15 грудня 2018 року на об'єднавчому соборі православних церков у Києві офіційно затвердили Православну церкву України. Настоятелем обрали митрополита Епіфанія. Автокефалію ПЦУ визнали Олександрійська, Константинопольська, Кіпрська та Грецька православні церкви. Російська, Білоруська й Сербська не підтримали.

Зараз ви читаєте новину «"Російська армія заходила туди, де був Московський патріархат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути