середа, 13 січня 2021 17:12

Російська армія стала нас боятися - кіборг про оборону ДАПу

13 січня 2015 року під час масованого обстрілу впала диспетчерська вежа Донецького аеропорту. Вона була "очами оборони", саме із неї наші кіборги спостерігали за переміщеннями супротивника і корегували вогонь артилерії.

242 дні попри спеку і зимові холоди наші добровольці героїчно тримали оборону цього об'єкту. Ворог неодноразово намагався захопити ДАП, але з кожним разом кивав п'ятами. В якийсь момент вони почали називати українських захисників кіборгами.

Про те, як будівля та її захисники розвіяли міф про російську "непереможність" розповів Gazeta.ua кіборг Тарас Коваль, який тоді служив у 95-й окремій десантно-штурмовій бригаді.

Автор: Соцмережі
  Тарас Коваль на позивний “Вальтер” , служив у  95-й оАЕМБр Збройних сил України захищав ДАП від росіян.
Тарас Коваль на позивний “Вальтер” , служив у 95-й оАЕМБр Збройних сил України захищав ДАП від росіян.

Чи виправданою була така тривала оборона ДАПу? Чи виконала своє завдання?

- Зі стратегічної точки зору, і з тактичної та з точки зору підтримання бойового духу оборона Донецького аеропорту була повністю виправдана.

Тримати ДАП було варто, чи мали відразу його знищити?

- Варто. Якщо просто знищити інфраструктуру, щоб ворог не зайняв позиції та не легітимізував ті авіаресурси — це одне. А от саме оборона — це був той стратегічний маневр, завдяки якому противник був змушений велику кількість своїх ресурсів направити саме на будівлю, а не на інші напрямки, де наша оборона була слабшою. В будь-якій книзі по веденню бойових дій чітко написано, що для успішного штурму потрібно мати перевагу в живій силі в 4-5 раз більшу, ніж тим, хто обороняє.

Тобто оборонятися завжди легше.

Які вигоди нам дала оборона ДАПу?

- На мою думку оборона ДАПу дала нам довгострокову перспективу заявляти на весь світ, що російська армія не така вже і непереможна. І заявити про те, що наші ЗСУ, які багато разів скорочували, які всі ці роки знищували, нібито реформовані — все ще достатньо сильні. Весь світ побачив, що обороноздатність країни не втрачена і в майбутньому з нами можна співпрацювати, що за ці роки було не раз доведено результатами навчань і в протистоянні російським загарбникам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Всеосяжне перемир'я" на Донбасі: 11 обстрілів і поранений воїн ЗСУ

Що відбувалося в день, коли впала вежа?

- Я тоді не перебував на ДАПу. 4 грудня нас відправили на ротацію. А в цей день ми перебували між Зенітом та Авдіївкою. Це було так — туман, сирість багнюка і постійні обстріли. Ввечері, після наради, ми дізналися, що хлопці не виходять на зв'язок. На душі було паскудно. Хотіли йти вперед, але знали, що так війну не виграти.

Для росіян ви були кісткою в горлі. Ви можете сказати, що армія РФ боялася вас?

- Так. Коли противник, маючи ресурси, війська і резерви проводить першу-другу-п'яту операцію і не може захопити об'єкт починається паніка. Падає бойовий дух, особливо, коли пропаганда промила мізки і вони вважали себе непереможними, а тут ми. І починає падати бойовий дух. Боєць боїться, починається недовіра до командування, з'являється страх і розуміння, що їх рівень не відповідає критеріям.

З'являється думка, а якщо ми зараз не можемо взяти цей об'єкт, що далі буде?

Після цих невдач та втрат зі сторони росіян пропаганда преподносить ім цю Пірову перемогу як свято. Вони увійшли в непотрібну і пусту будівлю отримавши величезні втрати всього. Росіяни просто не могли показати своїм людям, що вони конкретно "обісралися" з цим аеропортом.

Автор: Reuters
  Росіяни обстрілювали вежу в упор, оскільки будівля була дуже міцною. В цей же час в нелюдських умовах тримали оборону кіборги
Росіяни обстрілювали вежу в упор, оскільки будівля була дуже міцною. В цей же час в нелюдських умовах тримали оборону кіборги

Чи знали росіяни, що їм протистоять добровольці?

- Вони скоріш за все знали, що ми - добровольці. Але їхнє командування називало нас елітними спецвійськами. Їм пояснювали, якщо вони нас знищать, то резерву не буде. І далі в них все "піде по маслу".

В більшості своїй в нас особовий склад був з мобілізованих. Хоча були й ті, хто мав солідний військовий досвід. Зовсім небагато було професійних військових.

Вважаю, що поміняти нас на 90-й батальйон було прорахунком. Вони були добре підготовлені, але реального бойового досвіду не мали.

В нас був більший бойовий досвід. Але люди не роботи і їм треба відпочинок.

13 січня 2015 року російське окупаційне формування "Оплот" обстріляло пасажирський рейсовий автобус на пропускному пункті "Волноваха".

Загинули 12 цивільних осіб,18 отримали поранення.

Рейсовий автобус, що їхав за маршрутом Златоустівка - Донецьк зупинився на пропускному пункті Волноваха, щоб проїхати на вільну територію України.

У той самий час бойовики з представниками російських ЗМІ перебували в окупованому Докучаєвську. З реактивної системи залпового вогню "Град" вони випустили по пропускному пункту 40 снарядів.

Зараз ви читаєте новину «Російська армія стала нас боятися - кіборг про оборону ДАПу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути