Ексклюзиви
середа, 15 березня 2017 21:45

Родичі зниклих кіборгів звернулися по допомогу до міжнародних організацій
7

Родичі безвісти зниклих бійців 80-ї бригади 2 роки шукають своїх близьких
Фото: Валерій Шмаков
Родичі безвісти зниклих бійців 80-ї бригади 2 роки шукають своїх близьких
Родичі безвісти зниклих бійців 80-ї бригади 2 роки шукають своїх близьких
Родичі безвісти зниклих бійців 80-ї бригади 2 роки шукають своїх близьких
Сестра колишнього полоненого, волонтерка Марія Петришин

Зниклих безвісти чотирьох кіборгів досі шукають. Це 24-річний Юрій Ковальов, 30-річний Олександр Кравчук, 44-річний Валерій Степанишин, 48-річний Олександр Бондар. Після 20-го січня 2015 року про них немає жодних звісток. Усі четверо військових – з 7-ї роти 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади.

"У жовтні 2015 року з полону звільнили мого брата Ореста Петришина. Усі питання щодо звільнення полонених, допуску Червоного Хреста, місії ОБСЄ, ООН залежать напряму від Кремля. Тому ми вирішили звернутись до міжнародних організацій і підготували спільне звернення, – розповідає волонтер Марія Петришин.

Родичі безвісти зниклих бійців звернулися до міжнародних інституцій з прав людини, в тому числі президента Міжнародного комітету Червоного Хреста та представників країн "Нормандської четвірки" з проханням допомогти у пошуку їх рідних.

Список полонених наразі складається з імен 113 осіб. Відоме місце перебування 58 з них. За даними СБУ зниклих безвісти наразі є 500.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погрожували і вимагали припинити пошуки зниклих бійців – адвокат

"Згідно з офіційними даними наші рідні вважаються зниклими безвісти. З моменту підриву нового терміналу Донецького аеропорту минуло два роки. Досі ми не маємо жодної звістки про них. Розуміємо складність процесу пошуку безвісти зниклих під час військових конфліктів. Але досі питання пошуку безвісти зниклих є питанням політичним, а не гуманітарним? Віримо і сподіваємось, що наші рідні живі і, можливо, перебувають у полоні. Ми маємо право на повернення наших зниклих безвісти рідних додому, знати про їхню долю", - заявила сестра зниклого кіборга Олександра Бондаря Аліна Фрідріх. – Ми б хотіли, щоб представники Червоного Хреста проводили зустрічі з родичами зниклих безвісти. Щоб нам пояснювали, яка ведеться робота для пошуку наших рідних. Бо ніхто до нас сам не зателефонує і нічого не скаже", – підсумувала жінка.

Шукаючи загиблих в АТО бійців, родичі змушені вдаватися до ексгумації тіл та повторної ДНК-експертизи. Про це розповіла голова Громадської ради при УСБУ у Львівській області, адвокат Галина Янко.

Зараз ви читаєте новину «Родичі зниклих кіборгів звернулися по допомогу до міжнародних організацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути