Ексклюзиви
субота, 01 жовтня 2016 17:22

"Командування 80-ї бригади не шукає зниклих в АТО десантників" – Галина Янко

  Фото: Валерій Шмаков
Фото: Валерій Шмаков

ТВО командира військової частини 3720 Юрій Лукачина у листі-відповіді визнав, що не займається пошуком зниклого в АТО солдата.Наголосив, що то не входить до його повноважень. Про це в інтерв'ю для Gazeta.ua розповіла голова Громадської ради при УСБУ у Львівській області, адвокат Галина Янко.

"Це найбільший цинізм, який породив у мені лють. Я вважаю, що командир, який підписав такий лист має скласти погони і піти зі Збройних Сил. Його не цікавить, де є його зниклий підлеглий солдат. Це, бачите, не його повноваження! Чи будуть хлопці мотивовано йти на війну, якщо знатимуть, що командування їх кине? Ця особа трактує Громадську раду при УСБУ у Львівській області суб'єктом владних повноважень. Відповідати на наші звернення вважає непотрібним", - обурюється Галина Янко.

За її словами, доля 11-ох зниклих десантників 80-ї бригади залишається невідомою уже понад 2 роки. 05 вересня 2014 року біля села "Цвітні піски" Луганської області підрозділ українських військових потрапив у засідку російських банд формувань і зазнав великих втрат.

"На сьогодні нам вдалося віднайти 4 хлопця, які після того бою числились зниклими безвісти. У нас є підтверджені дані, що вони перебувають у полоні. Виглядає так, що про хлопців просто забули. Окрім батьків, їх ніхто не шукає. Вони всі рядові солдати, серед них немає командирів. Як мінімум двоє хлопців були внесені в списки для обміну. Потім їх чомусь з тих списків забрали. Коли батьки пробували зрозуміти чому, їм ніхто не давав пояснень. Згодом, з держустанов почали приходити відписки, що вони безвісти зниклі", - розповідає Галина Янко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Родичі загиблих в АТО бійців не довіряють ДНК-експертизі" - Галина Янко

Як зауважила юрист, лише як цій темі надали розголосу, командування 80-ї бригади вперше за 2 роки організувало зустріч з батьками на території військової частини.

"Нас на цю зустріч не запросили. Але ми не дамо замовчувати проблему. За останні 3 місяці багато бійців з 80-ї бригади було упізнано по ДНК, є перепоховані хлопці. Йдеться не тільки про безвісти зниклих. А про те, що про людей почали згадувати і про них пам'ятають", - говорить Галина Янко.

 
P.S. Після того як матеріал уже вийшов стало відомо, що за даними ДНК вдалося упізнати одного з 11 солдатів 80-ї бригади, які вважаються зниклими безвісти. Тіло 23 річного уродженця Вінничини Юрія Пилипчука було перепоховане.
Зараз ви читаєте новину «"Командування 80-ї бригади не шукає зниклих в АТО десантників" – Галина Янко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути