пʼятниця, 30 вересня 2016 16:21

"Родичі загиблих в АТО бійців не довіряють ДНК-експертизі" - Галина Янко

  Фото: Валерій Шмаков
Фото: Валерій Шмаков

Шукаючи загиблих в АТО бійців, родичі змушені вдаватися до ексгумації тіл та повторної ДНК-експертизи. Про це в інтерв'ю для Gazeta.ua розповіла голова Громадської ради при УСБУ у Львівській області, адвокат Галина Янко.

"Матері бійця з Дніпра аналіз ДНК начебто показав збіг з одним із невстановлених тіл. Їй привезли труну, на якій писали "тіло номер таке-то", а коли відкрили, на мощах виявили зовсім інший номер. Згодом ця жінка створила групу в Facebook "ДНК історії". Там збиратимуть історії батьків, які стверджують, що ДНК з їхніми синами не збіглися і вони хочуть повторної експертизи. На місці тих мам я б робила так само. Це їхнє право - знати чи це їхній син", - каже адвокат.

За її словами, на початку війни було багато тіл хлопців, ДНК яких брали паралельно із батьківськими, а реультати чомусь видавали упродовж великого проміжку часу. Швидше за все, це не свідома халатність, а неорганізованість через брак досвіду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тура впізнав тільки по берцях і штанях, верхньої частини тулуба не було" - боєць "Донбасу" про вихід з Іловайська

"Траплялося таке, що коли родичам видавали тіло, судмедексперт в довідці про смерть записував особливі прикмети, наявні на тілі. Наприклад, писав "череп без особливостей", коли мама говорить, що він до війни переніс операцію і у нього в черепі є пластина. В тій ситуації довіра до ДНК хитка", - говорить Янко.

Зараз ви читаєте новину «"Родичі загиблих в АТО бійців не довіряють ДНК-експертизі" - Галина Янко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути