понеділок, 29 серпня 2016 15:05

"Тура впізнав тільки по берцях і штанях, верхньої частини тулуба не було" - боєць "Донбасу" про вихід з Іловайська

"Тура впізнав тільки по берцях і штанях, верхньої частини тулуба не було" - боєць "Донбасу" про вихід з Іловайська
фото: Ельдар Сарахман

29 серпня 2014 року російські війська розстріляли колони українських військових під Іловайськом, пообіцявши "зелений коридор". Події того дня в інтерв'ю журналу "Країна" згадав боєць батальйону "Донбас" 49-річний Ігор Чайківський з позивним "Артист". Він пройшов Іловайський котел, потрапив у полон бойовиків та просидів 8 днів у підвалі Донецька.

"На пожежній машині поїхали наші розвідники. "Ред", "Бані", "Восьмий", "Ахім" за кермом, поруч сів командир роти "Тур". Вони виїхали через поле, щоб переїхати на інший бік села. Під час бойні. Прямою наводкою влупили з танку. Машина згоріла, всі загинули. "Тура" я впізнав тільки по берцях і штанях, верхньої частини тулуба не було. Лежала нижня частина, ліва нога була відокремлена. "Восьмий" згорів повністю, він ще намагався повзти. Ми бачили того хлопця, який стріляв. Він із таким задоволенням казав, що так вдало влучив. Той танк підбив потім наш "Усач" з гранатомета РПГ-7. Ми того танкіста в полон взяли. Є війна, є ворог, я розумію. Щоб залишитися живим, я вбиватиму ворога. Але ніколи не казатиму про це із задоволенням", - каже "Артист".

29 серпня 2014-го українські військові почали виходити з Іловайська. Рухались двома колонами. Росіяни тоді взяли їх в два кільця оточення. Обіцяли "зелений коридор", якщо ЗСУ складуть зброю. Коли сили АТО виходили, російські військові розстріляли їх впритул.

Військові почали відступати і осіли у селищі Червоносельське. Там з ними вийшли на зв'язок командири ЗСУ РФ.

Повну версію спогадів бійця про події Іловайського котла читайте в інтерв'ю на Gazeta.ua.

Нагадаємо, 459 бійців загинули в Іловайському котлі за офіційною інформацією, поранені — 478. Точна кількість зниклих безвісти не встановлена.

3500 російських кадрових вій­ськових оточили Іловайськ у серпні 2014 року. Їх посилили 500 бойовиків.

Зараз ви читаєте новину «"Тура впізнав тільки по берцях і штанях, верхньої частини тулуба не було" - боєць "Донбасу" про вихід з Іловайська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути