четвер, 18 серпня 2016 19:03

"Якби не Іловайськ, ми б завершили АТО за кілька тижнів" - Муженко

"Якби не Іловайськ, ми б завершили АТО за кілька тижнів" - Муженко
Фото: facebook

За кілька днів або тижнів можна було повністю завершити АТО, якби Росія не ввела війська в Іловайськ.

Про це у Facebook написав начальник Генерального штабу України Віктор Муженко:

"Бої йшли з серпня — ми звужували кільце на півдні, в районах Докучаєвська, Старобешеве, Моспіно. Були задіяні 40-й та 39-й батальйони тероборони, підрозділи 51-ї бригади, ракетних військ і артилерії. Керівник сектору "Б" генерал-лейтенант Хомчак вирішив залучити до операції і батальйон "Донбас".

"19 серпня 2014-го підрозділи 95-ї бригади взяли під контроль залізничний вузол Ясинувату. Але в ніч з 19 на 20 серпня її залишили підрозділи Нацгвардії, яким її передали під контроль. Постало питання повторного взяття міста, але було два варіанти – або Ясинувата, або Іловайськ.

Ми створювали групу 600-700 людей з Нацгвардії і батальйону "Донбас", які мали зачистити Іловайськ. Від Збройних Сил залучали 39 та 40 територіальні батальйони для блокування міста з північної і західної частини. Бронегрупа зі складу 51-ї бригади й артилерія мали забезпечувати дії цих підрозділів," - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 18 серпня батальйон "Донбас" увійшов до Іловайська

"У ніч з 12 на 13 серпня підрозділи 30-ї бригади виконували завдання по лінії ізоляції. Через обстріл Степанівки вони піддалися паніці і хаотично залишили її. Частина опинились аж у Новограді-Волинському, у пункті постійної дислокації. Паніка – найстрашніше, що може бути у війську. Дехто з тих солдат досі не відновилися до нормального стану.

Це розірвало лінію блокування на ділянці Степанівка – Савур-Могила, Степанівка – Міусинськ. Противник зміг підвозити людей і зброю на Сніжне.

24 серпня 5-й батальйон тероборони "Прикарпаття" також залишив позиції. За добу-півтори подолав тисячу кілометрів від Амвросіївки аж до Івано-Франківська, де їх зустріли як героїв квітами, музикою. Усе це погіршило оперативну ситуацію.

Я вже казав, що введення російських регулярних військ на територію України - це був крок відчаю. Сили АТО блокували бойовиків на ділянках Донецьк-Макіївка, Горлівка-Єнакієво, Луганськ. Ті не могли підвозити підкріплення. Тоді за кілька днів або тижнів можна було повністю завершити АТО. Так би й було, якби не втручання Росії. Повне оточення бандформувань та російських найманців стало цілковитим крахом "Новоросії", яку тоді планували як масштабний проект, і головною причиною вводу російських військ," - підсумував начальник Генштабу.

Зараз ви читаєте новину «"Якби не Іловайськ, ми б завершили АТО за кілька тижнів" - Муженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути