пʼятниця, 27 серпня 2021 17:06

Прокуратура не пов'язала керівництво АТО зі смертями в Іловайському котлі

Прокуратура не пов'язала керівництво АТО зі смертями в Іловайському котлі
Керівництво АТО недостатньо врахувало розвідувальну інформацію щодо особового складу та техніки бойовиків. Фото: Gazeta.ua

Офіс генерального прокурора встановив низку порушень із боку керівництва АТО під час розслідування загибелі українських військових в Іловайську Донецької області 2014 року.

Водночас ці порушення не мали прямого зв'язку із загибеллю українських військових, повідомив начальник департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Юрій Рудь під час брифінгу.

"Провели понад 900 допитів потерпілих і свідків, вилучили й дослідили понад 600 бойових документів щодо цих подій. На підставі доказів встановили низку порушень під час планування та проведення бойових дій. Експертиза ж показала, що немає причинно-наслідкового зв'язку в діях наших командирів і наслідків у вигляді загибелі військових", - сказав він.

Керівництво АТО недостатньо врахувало розвідувальну інформацію щодо особового складу й техніки бойовиків, не врахувало динамічну зміну оперативної ситуації, а також здійснило низку порушень під час підготовки планувальних документів.

На сайті офіса генпрокурора найближчим часом зроблять окремий розділ, присвячений подіям під Іловайськом. Кожен зможе в будь-який час отримати інформацію про хід і результати слідства, ознайомитися із фотокопіями розсекречених матеріалів. Також там укажуть хронологію подій війни на Донбасі й інформацію щодо російських військових частин, які беруть у ній участь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іловайський котел: "Сказали, що праворуч будуть наші, а з інших боків – ворог"

21 серпня 2020 року офіс генпрокурора назвав російське вторгнення єдиною причиною Іловайської трагедії.

У ніч із 23 на 24 серпня 2014-го відбулося наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора РФ на територію України та подальше скоєння ними воєнних злочинів. На той момент війська ЗС РФ складалися з дев'яти батальйонно-тактичних груп: 3,5 тис. осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД, до 60 гармат, до 45 мінометів та п'ять протитанкових ракетних комплексів.

Російські війська обстріляли українських воїнів. Убили 366 військових, 429 осіб зазнали поранень різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон.

Зараз ви читаєте новину «Прокуратура не пов'язала керівництво АТО зі смертями в Іловайському котлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути