субота, 11 грудня 2021 15:32

"Найгірший сценарій" - президент Литви про плани РФ щодо України

"Найгірший сценарій" - президент Литви про плани РФ щодо України
Президенти Володимир Зеленський та Гітанас Науседа. Фото: пресслужба Офісу президента

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що ймовірність чергової російської агресії проти України є дуже високою. За його словами, Росія може вдатися до найгіршого сценарію.

Про це він заявив після розмови із президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом, в якій взяли участь лідери країн "Бухарестської дев'ятки", пише Delfi.

Лідери "Бухарестської дев'ятки" домовилися з США, що їх відповідь у військовому сенсі "буде адекватною", повідомив Науседа.

"Можемо розраховувати на підкріплення у військовому сенсі, який дозволить нам почуватися більш захищеним. Ми констатували, що ймовірність російської агресії дуже висока, є багато ознак, що може здійснитися і найгірший сценарій - військова інтервенція на територію суверенної незалежної держави. Ми разом маємо зробити все, щоб цього найгіршого сценарію не було", - сказав литовській президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росії знадобиться лише 2 год.: країни Балтії попередили про загрозу

Наголосив, що Байден "бере на себе необхідне лідерство і згуртовує сили", щоб дати чітку відповідь і зробити ясне посилання агресивним режимам, що такі дії не залишаться без реакції.

"Як я сказав президенту США, це дзвіночок не тільки для України, це дзвіночок і для всього східного флангу НАТО, країни Балтії теж відчувають пряму загрозу. Відповідь буде суворою, а характер санкцій буде найжорсткішим", - резюмував Науседа.

30 жовтня видання The Washington Post повідомило, що Росія знову нарощує військову присутність біля кордонів з Україною, що викликає занепокоєння деяких офіційних осіб у США та Європі.

1 листопада видання Politico опублікувало супутникові знімки, які це нібито підтвердили.

Збройні сили НАТО мають бути готовими до війни з Росією, заявив начальник штабу оборони Британії генерал Нік Картер. За його словами, ситуація на кордоні Білорусі та України була "класичним відвертанням уваги" з боку російського уряду, яке тривало роками.

У Міноборони України підтвердили загрозу дестабілізації ситуації в Україні взимку. Військове вторгнення РФ може статися у грудні.

Зараз ви читаєте новину «"Найгірший сценарій" - президент Литви про плани РФ щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути