пʼятниця, 13 травня 2022 20:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Може повторитися Іловайськ" – чи погодиться Росія випустити захисників Азовсталі

"Може повторитися Іловайськ" – чи погодиться Росія випустити захисників Азовсталі
Маріуполь відіграє велике значення, пояснює Іван Січень. Фото: "Укрінформ"

Для Росії захопити Азовсталь – це принципове завдання через значну шкоду, яку окупаційним військам завдали українські військові. Якщо вони погодяться відпустити захисників заводу, то можуть повторити Іловайську трагедію. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Січень.

"Маріуполь зараз звільнити військовим шляхом неможливо. Тому що це передбачатиме велику кількість додаткових жертв. Перекинути війська з іншого напрямку – це означає їх послабити. Бійці в Маріуполі сковують значну частину російських військ. Тому поки що це неможливо. Зараз є така об'єктивна необхідність. Можна сподіватися на політико-дипломатичний шлях", – говорить Січень.

Для Росії зараз справа принципу – захопити Азовсталь, наголошує експерт.

"Тому що українські бійці завдали їй стільки шкоди, що росіяни їм не простять. Ми пропонували забрати оборонців Азовсталі в обмін на всіх наших полонених. Але росіяни не погодилися", – додає Січень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пробити коридор до Маріуполя – це надважке завдання" - експерт

Навіть якщо Кремль згодиться на евакуацію захисників Азовсталі, то може повторитися Іловайськ, пояснює експерт.

"2014-го вони теж пообіцяли коридори для проходу наших військ. А тоді почали завдавати ударів по наших військам, які відходили. Зараз усі вже знають, що домовлятися з Росією ні про що не можна", – додає Січень.

Маріуполь має велике значення, пояснює експерт.

"Наші військові там сковують сили Росії і не дають їм перекинути на інші напрямки. Десь за місяць ми сформуємо нові частини, зможемо озброїти їх західним озброєнням, тоді вдасться переломити ситуацію. Так можна звільнити й Маріуполь", – каже Січень.

Маріуполь перебуває в блокаді з 1 березня. Захисники українського міста стримують атаки окупантів на завод Азовсталь у катастрофічних умовах. Там вже загинули сотні військових. Поранених майже 600 осіб. Ці цифри збільшуються щодня, говорив заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар.

Загалом на Азовсталі перебуває понад 1 тис. українських військових. Вони залишаються в підземних тунелях.

Зараз ви читаєте новину «"Може повторитися Іловайськ" – чи погодиться Росія випустити захисників Азовсталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути