Ексклюзиви
понеділок, 09 листопада 2020 15:21

Кравчук не зможе проштовхнути свої ініціативи - Віталій Кулик

Кравчук не зможе проштовхнути свої ініціативи - Віталій Кулик
На таблиці позначка "Обережно - Міни". Прифронтова територія Донеччини та Луганщини замінована. Фото: Радіо. Свобода

Пояснювати всі заяви Кравчука не має сенсу, бо він створює велику кількість білого шуму.

Його слова не підтверджуються ані директивами, ані офіційною позицією України в ТГК, говорить Gazeta.ua політолог Віталій Кулик.

"Така в нього роль - генерувати білий шум, аби імітувати бурхливу діяльність", - каже політолог

Питання створення нового перемовного майданчика не нове. Перед цим розглядали ймовірність створення Женевського майданчика. Планували залучити до перемовин США як учасника перемовин з РФ.

"Стосовно США - в ЄС нема консолідованої позиції європейських партнерів та РФ. Це малоймовірно", - говорить Кулик.

Київ міг би відмовитися від Мінського формату, але повинен мати сильну армію, на випадок ескалації конфлікту на Донбасі та початку проросійських мітингів.

"Київ не готовий для цього. Мусить заявити, що війна надовго, а ворог не дотримується режиму тиші. Маємо до 12 обстрілів за добу та двох загиблих в жовтні, - зазначає політолог.

Зеленський втратить рейтинг, якщо визнає, що зупинити війну не зміг.

"Він міг би вийти на ідею зміни формату та відмови від Мінська. Але треба політична воля та готовність Заходу на таке переформатування. З Байденом така можливість може вийти, але не зараз", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук показує Заходу, що готовий йти на компроміси з РФ - політолог

Нема ні дедлайнів, ні механізмів реалізації плану по врегулюванню конфлікту на Донбасі.

"Хотів би почути більше конкретики з питання верифікації бойовиків та амністії. Хто це робитиме? Які механізми. Хорватські та Болгарські кейси займають певний час, а нам пропонують уже навесні проводити вибори на окупованому Донбасі. Дедлайни нереалістичні. Шансів це розвивати майже нема", - каже Кулик.

"План суспільних дій" не відповідає інтересам України, бо там не знімає питання повернення суверенітету на території України. Це все означає консервування зони конфлікту. Там зберігається так звана народна міліція, яку зібрали з бойовиків. І основне, що ми виносимо за дужки переговорного процесу - питання деокупації Криму", - підкреслює політолог.

Щоб Мінській формат працював, необхідно, щоб Росія вивела війська, а Україна створила умови для повернення населення в український правовий простір.

"Треба пам'ятати, що Україна воює не з примарними ДНР і ЛНР, а з Росією - державою з сильною армією та економікою", - підсумовує експерт.

Якщо думка Києва в рамках Мінського процесу буде ігноруватися – потрібно шукати новий міжнародний майданчик для переговорів.

На цьому наполягатиме голова української делегації в ТКГ по Донбасу, перший президент України Леонід Кравчук.

"Ми пропонуємо конкретні кроки, а якщо нас будуть водити за ніс з того боку, будуть шукати тільки передумови ці кроки зупинити, тоді треба закривати Мінський процес і шукати інші форми впливу. Я заявляю, що докладу всіх зусиль, щоб переконати своїх шукати нові формати в міжнародному співтоваристві, і ми будемо їх шукати, тому що для нас мир - головне", - сказав Кравчук.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук не зможе проштовхнути свої ініціативи - Віталій Кулик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути