понеділок, 09 листопада 2020 07:41

"Треба шукати інші форми впливу" - Кравчук різко висловився щодо Мінських угод

"Треба шукати інші форми впливу" - Кравчук різко висловився щодо Мінських угод
Голова української делегації в ТКГ по Донбасу Леонід Кравчук заявив, що особисто має намір наполягати на пошуку нового міжнародного майданчика для переговорів, якщо думка Києва в рамках Мінського процесу буде ігноруватися. Фото: facebook.com/1leonidkravchuk

Якщо думка Києва в рамках Мінського процесу буде ігноруватися – потрібно шукати новий міжнародний майданчик для переговорів.

На цьому наполягатиме голова української делегації в ТКГ по Донбасу, перший президент України Леонід Кравчук.

"Ми пропонуємо конкретні кроки, а якщо нас будуть водити за ніс з того боку, будуть шукати тільки передумови ці кроки зупинити, тоді треба закривати Мінський процес і шукати інші форми впливу. Я заявляю, що докладу всіх зусиль, щоб переконати своїх, щоб шукати нові формати в міжнародному співтоваристві, і ми будемо їх шукати, тому що для нас світ - головне", - сказав Кравчук російському агентству ТАСС.

Разом з тим Кравчук підкреслив, що про таку можливу ініціативу він говорить від себе, а не від імені українського президента.

"У Мінську ми поки бачимо суцільні звинувачення української сторони, що ми все робимо не так. Я з цим погодитися не можу", - сказав він, додавши, що "потрібно слухати один одного, а не звинувачувати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 105-й день перемир'я: яка ситуація на передовій

Компроміс, за його словами, можливий з урахуванням ключової позиції Києва про первинну передачу контролю на кордоні та виведенням незаконних збройних формувань з Донбасу, після чого Рада буде приймати закон про особливості виборів на Донбасі.

"А то поки нам пропонують прийняти тільки закон про вибори. Все. Решта що хочу, то і ворочу. Але тоді Донбас - це Україна чи ні? Ми спробуємо почути, що вони хочуть, але якщо вони нічого не змінюють, а вимагатимуть механічного виконання того, що було прийнято шість років тому, то далі говорити нема про що", - зазначив Кравчук.

За його словами, своє бачення послідовності кроків з врегулювання на Донбасі, яка відрізняється від тієї, що закріплена в "Мінську-2", Україна передала на розгляд ОБСЄ і готова обговорювати підсумковий документ в контактній групі.

Україна пропонує припинити конфлікт і демілітаризувати ОРДЛО на початку 2021 року, щоб 31 березня 2021 року провести там місцеві вибори. Після цього Україна повинна взяти під контроль кордон і забезпечити на цих територіях нормальну життєдіяльність. Важливо буде чітко врегулювати питання відповідальності для осіб, які брали участь у подіях, пов'язаних з війною на Донбасі, і недопущення покарання для тих, на кому немає провини за вчинення злочинів. Україна також буде пропонувати створення Вільної економічної зони в рамках реалізації особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО. Без неї відновити там економіку буде неможливо. Вільна економічна зона повинна діяти там орієнтовно до 2050 року.

Зараз ви читаєте новину «"Треба шукати інші форми впливу" - Кравчук різко висловився щодо Мінських угод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути