Ексклюзиви
вівторок, 24 жовтня 2017 11:11

"Їм "майданити" не дозволять" - в ОРДЛО назрівають бунти через безробіття

"Їм "майданити" не дозволять" - в ОРДЛО назрівають бунти через безробіття
Терористи "націоналізували" металургійний комбінат і Алчевський коксохім. Фото: Wikimapia

На окупованих російськими найманцями територіях Донбасу відбулося стрімке скорочення кількості робочих місць.

Це сталося внаслідок розкрадання окупаційною владою місцевих підприємств. Зазначається, що це визнали навіть бойовики. Про ситуацію на Донбасі розповідають "Крим.Реалії".

"На зупинених підприємствах вивозять обладнання, процвітають корупція і крадіжки. Доведені до відчаю люди готові вийти на вулиці з протестами", – цитує видання відкрите звернення угруповання ЛНР про складну ситуацію в Алчевську.

Повідомляють, що окупований Алчевськ, раніше індустріальний центр Луганської області, залишився без промислових гігантів. Терористи "націоналізували" металургійний комбінат і коксохім. Тому заводи не димлять – на території пасуть корів.

"Фахівців взагалі не залишається. Їх у будь-який момент можуть відправити працювати два дні на тиждень. У місяць – 8 днів. І зарплата буде відповідною – за 8 днів. Зараз ні авансу, ні зарплати не дали тим, хто ще працює. Затримки", – розповів житель Алчевська Руслан.

Ситуація з безробіттям в Алчевську змусила "раду міністрів" ЛНР видати "відкрите звернення": закриті підприємства розкрадають, доведені до відчаю люди готові вийти на вулиці з протестами. Бойовики вперше визнали можливість мітингів і страйків на окупованих територіях.

"Можливо, дадуть якусь подачку, щоб заткнулися. Наголошую на цьому слові, бо вони саме так до них ставляться - як до рабів, як до людей, яких "розвели". А дозволити їм виступати, "майданити", як там звикли казати, ніхто їм не дозволить", – каже луганський журналіст Валентин Торба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвідник ДНР Циган та його інформаторка попались на військовому шпіонажі

Схоже, що заводи зупинили надовго, вважає колишній алчевський правозахисник Юрій Гуков.

"Генеральний директор, який працював на комбінаті останні 10-12 років, зібрав свої речі й поїхав. Там зараз введена тимчасова адміністрація. Але можливості здійснювати поставки сировини для повноцінної роботи комбінату, з території України, немає. А ввозити з території Росії економічно недоцільно", – констатує Гуков.

Ватажок терористичного угруповання ДНР Захарченко урочисто відкрив Юзівський металургійний комбінат. Хоча він не обіцяє експорт продукції.

"Ми забезпечуємо в першу чергу республіку необхідним металом. А надлишки будемо реалізовувати", – заявив Захарченко.

Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський пояснив, що ця акція бойовиків викликана бажанням заспокоїти Кремль.

"За моїми розрахунками, Росія щороку, окрім як на війну, витрачає близько 3 мільярдів доларів на утримання ДНР і ЛНР. І зрозуміло, що їм у бюджеті достатньо важко виділяти ці гроші. І вони зараз намагаються запустити комбінат", – зазначає Жебрівський.

Ватажок терористів Захарченко заявив про ще один швидкий запуск великого підприємства.

"У найближчому майбутньому плануємо оголосити вам про черговий запуск найпотужнішого підприємства. Ну а далі будемо працювати і запускати", – анонсував Захарченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи влаштовують диверсії, щоб приховати власні злочини

Найпотужніший завод "Стирол" у Горлівці теж припинив роботу. За словами місцевого жителя, працює один чи два цехи.

"Росія випускає достатньо багато добрив. Вона суттєво конкурує з українськими виробниками. Їм додатково ще "Стирол" не потрібен", – розповів Жебрівський. Ось і жителі Горлівки не чекають дива від донецької "влади".

У розпал тотального безробіття вулична реклама запрошує колишніх сталеварів і шахтарів на заробітки в Росію. Альтернативним заробітком в ОРДЛО є найм у незаконні збройні формування.

У найманців, завезених з Росії на окупований Донбас, відбирають паспорти на час виконання бойових завдань.

Зараз ви читаєте новину «"Їм "майданити" не дозволять" - в ОРДЛО назрівають бунти через безробіття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути