четвер, 25 травня 2017 18:30

Експерт запропонував "складне вирішення" конфлікту на Донбасі

Експерт запропонував "складне вирішення" конфлікту на Донбасі
Микола Капітоненко

Українській владі необхідно обирати стратегію розв'язання конфлікту на Донбасі. Якою вона має бути, розповів доцент Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Микола Капітоненко під час міжнародної конференції "Реінтеграція Донбасу в умовах гібридної війни".

- Донбас для нас - це ознака нашої структурної слабкості як держави. Він може стати для нас довготривалим викликом. Може тривати невизначено довгий час. Найімовірнішим станом конфлікту на довгострокову перспективу може бути збереження теперішнього рівня протистояння, яке є таким собі спільним знаменником усіх сторін. Він не має вираженої національної чи релігійної ворожнечі. Але це не означає, що він не є конфліктом ідентичностей. Спрощувати картину, показуючи конфлікт як винятковий результат російської політики нам не вдасться.

Скільки він може тривати?

- За останні 50 років спостерігається зростання тривалості таких конфліктів. Якщо півстоліття тому вони тривали в середньому 5 років, то сьогодні - 25. Слід готуватися до того, що наш сценарій буде подібний швидше не до хорватського, а до придністровського чи пакистанського.

Як Україна може його завершити?

- Управління такими конфліктами в сучасній світовій практиці зводиться до двох основних підходів. Це знищення відмінностей, які лежать у основі конфлікту. Це відбувається шляхом геноциду, шляхом асиміляції і переселення або розподілом держави. Інший підхід полягає в тому, щоб керувати відмінностями. Це робиться змінами в політичній системі держави.

Наша проблема полягає в тому, що ми любимо прості рішення й уникаємо складних. Нам треба обирати одну зі стратегій, а не намагатися поєднати слабкі місця обох.

Які фактори слід врахувати передусім, обираючи стратегію?

- Джерелом конфлікту є слабкість держави. Якщо хочемо реінтегрувати Донбас, державу треба суттєво підсилити. А також знайти якусь форму діалогу з Росією, присутність якої на території України блокує можливість розв'язання конфлікту. Якщо ми сьогодні оберемо ідеальну стратегію реінтеграції Донбасу, вона все одно не буде втілена в середньостроковій перспективі. Росія готова докладати зусиль і витрачати ресурси, щоб зберігати конфлікти у потрібному їй стані. Російська протидія - найскладніша проблема в цьому завданні.

Яка стратегія необхідна?

- Стратегія реінтеграції передбачає проведення реформ, демократизацію. А саме децентралізацію. Забезпечення рівного доступу до прийняття рішень різних соціальних груп. Вважається найперспективнішим шляхом вирішення таких конфліктів. Відповідно слід готуватися до виборів і розподілу влади, втручання третьої сторони або федералізації. Альтернативний шлях має простіший вигляд. Останніми десятиліттями він кілька разів застосовувався. Полягає він у розподілі держави, відокремленні проблемної території. Тоді конфлікт стане міжнародним, а напруження залишиться. Крім того, сусідство з утворенням, де відсутні нормальні інституції буде такою самою проблемою для України. Між цим і доведеться обирати. Не варто сподіватися, що конфлікт завершиться сам собою. Вже сьогодні треба приймати якесь рішення.

Зараз ви читаєте новину «Експерт запропонував "складне вирішення" конфлікту на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути