пʼятниця, 28 вересня 2018 10:34

Експерт привідкрив таємницю "москітного флоту" України

Експерт привідкрив таємницю "москітного флоту" України
Москітний флот України: експерт розповів, чого очікувати. Фото: Уніан

Україна почала будувати "москітний флот" після окупації Криму і втрати військових кораблів.

Але концепцію реалізовують не так, як хотілося б. Про це розповів керівник "Українського мілітарного центру", сержант резерву морської піхоти Тарас Чмут, передає "Апостроф".

"ВМС отримали 6 малих броньованих катерів МБАК, ті, що в ЗМІ називають "Гюрза-М", але це не так. Їх називають "москітами", але вони мають максимальну швидкість ходу 25 вузлів, обмеження по дальності - до 50 морських миль, обмеження у мореплавстві - до трьох балів, а з застосуванням зброї - до двох. Тобто це повільні катери для гарної погоди. Для них на флоті є своя ніша і свої завдання, але їх не можна вважати "москітами", - пояснив експерт.

За його словами, наступним кроком має бути будівництво десантно-штурмових катерів проекту "Кентавр".

"Їх спустили буквально кілька тижнів тому. Швидкість - до 50 вузлів, вони можуть виконувати патрульно-протидиверсійні функції та доставляти групи морських піхотинців до 32 осіб. При цьому вони краще вписуються в концепцію "москітного флоту", оскільки вони швидкісні, малопомітні, очікуємо, що вони будуть досить якісними. Сьогодні вони проходять добудову вже на воді, потім повинні пройти заводські та державні випробування. Десь через рік їх візьмуть до складу ВМС, але, можливо, і раніше", - розповів Чмут.

На думку експерта, має бути будівництво ракетних катерів проекту "Лань".

"Це класичний "москіт" - великі ракетні катери зі справжніми протикорабельними ракетами, які повинні бути досить морехідними, автономними для дії в ближній морській зоні для знищення кораблів класу до фрегата", - сказав експерт .

Він зауважив, що цей проект ще не готовий повністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крим стане нестерпним для Москви" - показали залізні аргументи проти агресії РФ

"Є інформація про те, що закладку очікують до кінця року, але коли завершиться будівництво, незрозуміло, бо самої ракети "Нептун" виробництва КБ "Луч", яка повинна бути встановлена ​​на катерах, ще немає. Вона повинна пройти тестування, і до кінцевого продукту там ще роки роботи. Може трапитися так, що вийде катер, але без ракети, та й то 2021-го або пізніше", - додав Чмут.

Українські кораблі Військово-морських сил України "Донбас" і "Корець" скористалися послугами керченського лоцмана, але не платили йому. 23 вересня вони йшли через Керченську протоку до порту Маріуполя.

Зараз ви читаєте новину «Експерт привідкрив таємницю "москітного флоту" України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути