четвер, 28 листопада 2019 19:28

Чому ми повинні платити за державу окупанта - експерт Дмитро Снєгирьов

Чому ми повинні платити за державу окупанта - експерт Дмитро Снєгирьов
Під час вторгнення російських військ на Донбас беякі пенсіонерки допомагали окупантам. Вони працювали навідницями, чи шпигували на користь росіян. Фото: терористичні змі

Не можна приймати закон про видачу пенсій без довідок ВПО, бо тоді виплати будуть отримувати шахраї та бойовики.

Верифікація існує для того, аби знати, хто отримує виплати, каже в коментарі Gazeta.ua співголова громадської організації "Права справа". Дмитро Снєгірьов.

"Ми не знаємо точної кількості пенсіонерів, не знаємо, хто живий, а хто помер, - каже він.

Згідно із законами України пенсійне забезпечення нараховується за місцем проживання.

"Свого часу я зіткнувся із схемою корупційного нарахування пенсій. Йшлося про те, що навіть за умови верифікації і присутності на території України гроші нараховували мертвим душам. Справа була в місті Ізюм Харківської області. Там в будинку було зареєстровано близько 3 тис. переселенців, але коли приїхали перевіряти, то виявилося, що будинку немає. Тобто в базі він був, люди в ньому рахувалися. Збитки сягнули приблизно мільярду, - розповідає він.

Якщо законопроект приймуть, то це зніме з Росії, як держави-окупанта, всю відповідальність за забезпечення тих територій.

"Згідно із Женевською конвенцією саме держава-окупант відповідає за окуповані нею території. Якщо цей закон не дай бог приймуть, то ми виведемо РФ з поля агресора і тим самим переводимо війну на Донбасі в рамки громадянського конфлікту, чого РФ і добивається. Це не можна робити. Це також негативно вплине на економіку України, - додає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія заявила про свої плани на Україну

Україна свого часу намагалася видавати пенсії через співробітників організації Червоного Хреста, але не вийшло, бо вони не є банківською установою.

"Щодо ідеї, щоб бойовики давали зелений коридор коридор інкасатором – це повна маячня, бо жодної гарантії що гроші дійдуть до адресатів немає. До того таким чином ми легітимізуємо так звані республіки, - каже він.

Єдиний спосіб спростити процедуру отримання пенсій – поставити соціальні центри біля КПВВ, але все одно людина має особисто приходити за грошима.

"На пенсійне забеспечення, якщо я не помиляюся, приблизно 80 млрд грн. Чому ми повинні платити за державу окупанта я не розумію, - каже він.

Перед тим, як приймати закон про виплату пенсій необхідно прийняти закон про заборону подвійного громадянства.

"Зараз 170 тис. мешканців окупованих територій мають громадянство РФ. Чому ми повинні платити пенсії громадянам іншої держави? Якщо ви є громадянами іншої держави, то й пенсію повинні отримувати в РФ. Вони, до речі наполягають на тому, що на момент видачі паспортів Україна зобов'язана виплачувати цим людям пенсії. Так не може бути. Перед тим, як розповідати про утиски жителів окупованого Донбасу, треба попіклуватися про рівень пенсійного забезпечення жителів на мирній території України,- говорить він.

Верховна Рада України зареєструвала законопроект, який має дозволити виплачувати пенсії жителям окупованого Донбасу без статусу переселенця.

Законопроект 2083-д про виплату пенсій жителям окупованого Донбасу зареєстрували на сайті парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Чому ми повинні платити за державу окупанта - експерт Дмитро Снєгирьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути