Ексклюзиви
субота, 20 червня 2020 20:23

"Будемо мати гуманітарну катастрофу" - екпертка про компроміси для окупантів Донбасу

"Будемо мати гуманітарну катастрофу" - екпертка про компроміси для окупантів Донбасу
Чи варто продовжувати розведення військ, каже Марія Кучеренко. Фото: Тарас Подолян

Не можемо погоджуватися на жодні "прийнятні компроміси", "спроби до діалогу" в політичній частині, доки не вирішимо безпекової, зауважує керівник проєктів Центру дослідження проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко стосовно останніх заяв міністрів Дмитра Кулеби і Олексія Резнікова про компроміси від України.

Експертка критично ставиться до ідеї одночасного відкриття контрольно-пропускних пунктів у Золотому та Щасті.

"Відкрити КПВВ у Золотому було обов'язком окупантів безвідносно до будь-яких нових умов. Але вони наполягають на відкритті ще й у Щасті. Там розташована українська теплоелектростанція, яка забезпечує майже всю Луганську область. Якщо Росія влаштує там ескалацію, матимемо гуманітарну катастрофу.

Відведення почали для покращення життя місцевого населення, але цього точно не відбулося в Золотому, де на початку року була серйозна ескалація. В Золотому бойовики додатково замінували територію, хоча, навпаки, мали знешкодити вибухівку. На ділянці в Петрівському виведено з ладу камеру, де ОБСЄ фіксувала, що бойовики повертаються на вихідні позиції. Наші недалекоглядні дії сприймають як слабкість і привід для додаткового тиску. Ми мусили скликати позачергові засідання ТКГ щоразу, коли це відбувалося. Якби і це не приводило до покращень, Україна мала право повернутися на вихідні позиції. Це зафіксовано в Рамковому рішенні ТКГ від 20 вересня 2016 року. Ми не використали його потенціалу", - додає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Особливий статус для Донбасу - що може означати для України

За підсумками "нормандського" саміту мали визначити ще три ділянки відведення.

"Не варто цього робити, бо не виконуються домовленості на попередніх. Об'єкти інфраструктури на лінії розмежування, як міст у Станиці Луганській, можна ремонтувати і без відведення – за окремою домовленістю. Однією з нових точок відведення називають Гнутове. Це пряма дорога на Маріуполь. Українські посадовці мають це пов'язати з маніпуляціями про постачання води в Крим. Треба прораховувати загрози ще й із моря", - підсумовує.

ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю З МАРІЄЮ КУЧЕРЕНКО ЧИТАЙТЕ У ПОТОЧНОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА".

КПВВ з боку окупованої Донеччини відкриють лише для тих, хто хоче виїхати. Про це заявив ватажок підконтрольного РФ терористичного угруповання ДНР Денис Пушилін.

Зараз ви читаєте новину «"Будемо мати гуманітарну катастрофу" - екпертка про компроміси для окупантів Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути