вівторок, 04 квітня 2023 07:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Бої за Бахмут і контрнаступ ЗСУ на півдні: показали карти війни в Україні
5

Армія Російської Федерації на фронті на Донбасі здійснила обмежені наземні атаки вздовж лінії Сватове – Кремінна у Луганській області.

Водночас ворог через анонсований український контрнаступ зосередився протягом останніх кількох тижнів на зведенні нових оборонних споруд на півдні та в окупованому росіянами Криму, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW).

Ситуація у Луганській та Харківській областях залишається складною. В епіцентрі бойових дій перебувають Бахмут, Авдіївка та Мар'їнка на Донеччині. У Луганській області російські війська завдали невдалих наземних ударів поблизу Невського, району Серебрянського лісу, Білогорівки та Верхньокам'янського.

Геолокаційні кадри, опубліковані 1 квітня, показують, що українські сили здійснили обмежене просування на південний захід від Червонопопівки. Збройні сили України тим часом продовжують відбивати постійні атаки на Білогорівку, незважаючи на те, що російські окупанти мають більше військ поблизу населеного пункту.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Бої у Донецькій області тривають. "Вагнерівці" продовжують просування в центр Бахмута. Геолокаційні кадри від 1 квітня показують український ракетний удар по російських позиціях у комплексі АЗОМ на півночі міста. Це свідчить, що група "Вагнер", імовірно, захопила комплекс ще 28 березня. 2 квітня засновник і фінансист ПВК "Вагнер" Євген Пригожин підняв російський триколор перед будівлею міськадміністрації Бахмута.

2 і 3 квітня ЗСУ продовжували відбивати російські атаки на Бахмут, на північний захід від міста в районі Оріхово-Василівки (12 км на північний захід) і на південний захід від міста в районі Іванівського та Передтечиного. Водночас російське ВДВ дедалі активніше підтримує операції "Вагнера" в Бахмуті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб попередив українців про нову небезпеку

2 квітня російські війська продовжили наступ на заході Донецької області. Цьго ж дня росіяни безуспішно наступали на Вугледар в 30 км на південний захід від Донецька. 2 та 3 квітня війська РФ відбили наступ розвідки ЗСУ у невстановлених місцях на південний захід від Донецька. Геолокаційні кадри, опубліковані 2 квітня, показують, що російські війська, ймовірно, утримують позиції в Дорожнянці на сході Запорізької області, що приблизно за 100 км на південний захід від міста Донецьк.

Росіяни стурбовані потенційною загрозою з боку України в напрямку окупованого Криму. На півострові триває оборонна і матеріально-технічна підготовка. Супутникові знімки за 1 квітня показують, що ворожі війська звели оборонні лінії вздовж ключових наземних ліній зв'язку і логістичних вузлів у Криму. Зокрема поблизу Армянська, вздовж траси E105 на південь від Чонгара в 34 км на північний схід від Джанкоя, а також уздовж шосе E97 біля Філатівки, що в 8 км на південний схід від Армянська, й поблизу Воронцівки в 20 км на південь вздовж пляжів Євпаторії в західному Криму.

Російська влада зосередилася на зведенні нових оборонних споруд у Криму протягом останніх кількох тижнів на тлі чуток про український контрнаступ. Зокрема поблизу Вітіно на західному узбережжі Криму в 15 км на захід від Євпаторії, Медведівки, Маслового та Новоіванівки, що в 32 км на північний захід від Джанкоя. Армія РФ встановила великі укріплення на підході до Криму з боку окупованої Херсонської області.

Російська влада продовжує зусилля з відновлення залізничної колії через Керченський міст. Через контрольно-пропускні пункти на автомобільному мосту через Керченську протоку утворилися пробки довжиною до 2 км з обох боків мосту, а також 128 великовагових вантажівок стоять у черзі, щоб переправитися через Керч.

2 і 3 квітня окупанти продовжували регулярні обстріли на захід від Гуляйполя на Запоріжжі та в Херсонській області. Темпи обстрілів росіянами на півдні дещо знизилися. Російські війська 1 квітня обмежили використання керованих авіаційних бомб у Херсонській області через погані погодні умови. 3 квітня російське джерело повідомило, що російські війська завдали авіаудару по зосередженню українських військ поблизу Оріхова Запорізької області в 35 км на північний схід від Токмака.

На ранок 4 квітня противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Минулої доби, 3 квітня Сили оборони відбили там десятки атак, повідомив Генштаб Збройних сил України у ранковому зведенні.

Зараз ви читаєте новину «Бої за Бахмут і контрнаступ ЗСУ на півдні: показали карти війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути