середа, 31 травня 2023 08:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Бої під Вугледаром посилилися: свіжі карти війни в Україні
5

Активність росіян на фронті на Бахмутському напрямку вже декілька днів поспіль залишається низькою. Водночас біля Вугледара на Донбасі вона навпаки виросла.

Ситуація у Харківській та Луганській областях усе ще напружена, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Запеклі бої на Донеччині тривають.

30 травня російська армія здійснила обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська та на північний захід від Сватового. Російські війська вели безуспішні наступальні операції поблизу Масютівки в 13 км на північний схід від Куп'янська, Крохмального, що 20 км на північний захід від Сватового, та Новоселівського.

Росіяни також вели наступ у районі Стельмахівки в 15 км на північний захід від Сватового. В РФ заявляють, що ворог поступово просувається в Масютівку. Аналітики ISW досі не спостерігають візуального підтвердження будь-якого російського просування або контролю над Масютівкою.

30 травня російські сили здійснили обмежені наземні атаки на південь від Кремінної. Російські джерела стверджували, що війська РФ штурмують Білогорівку в 10 км на південь від Кремінної і оточують українські сили. В ISW також не бачать візуального підтвердження просування Росії поблизу Білогорівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезон "бавовни" на Запоріжжі у самому розпалі – Федоров

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російські війська відчувають труднощі з укомплектуванням регулярних підрозділів. Замість цього окупанти використовують чеченських ахматівців, козаків, підрозділи територіальної оборони, формування бойового резерву російської армії (БАРС) та підрозділи "Шторм-З".

Диверсійно-розвідувальна група росіян безуспішно намагалася перетнути українсько-російський кордон у районі Зелене в 34 км на північний схід від Харкова.

Темпи наступальних дій Росії та України на Бахмутському напрямку станом на 30 травня залишаються низькими. Російська армія вчора не проводила наступальних дій на Бахмутському напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ відбили понад два десятки російських атак: Генштаб повідомив про ситуацію на фронті

На Бахмутському напрямку російські війська проводять заміну та перегрупування сил. Збройні сили України зосереджені на інших завданнях і вже кілька днів не просуваються на північну та південну околиці міста-фортеці.

ЗСУ знищили наступальний потенціал приватної військової компанії "Вагнер". Українські удари по російських військах завдають значних втрат. За останні дні на Бахмутському напрямку відбулося лише дві-три бойові дії, а 30 травня жодного бойового зіткнення не було. Водночас деякі російські джерела стверджують, що українські сили проводили обмежені контратаки.

Російські війська заявили, що відбили три наземні атаки ЗСУ на Соледарсько-Бахмутському напрямку. Російський військовий блогер стверджує, що українські війська здійснили контратаки в районі Андріївки та Кліщіївки (обидва в межах 7 км на південь від Бахмута). Він також стверджував, що російські війська здійснили невдалі атаки поблизу Іванівського в 6 км на захід від Бахмута та Оріхово-Василівки, що в 11 км на північний захід від міста).

Армія РФ здійснила незначне просування на тлі продовження наземних атак на лінії Авдіївка-Донецьк 30 травня. Геолокаційні кадри показують, що російські війська здійснили незначне просування на південний захід від Водяного в 7 км на південний захід від Авдіївки поблизу траси E50.

Росіяни 29 травня здійснили невдалі наземні атаки поблизу Побєди, Новомихайлівки, а також у місті Мар'їнка на південно-західному напрямку околиці Донецька.

Російське джерело стверджувало, що російські війська здійснили обмежені наземні атаки на заході Донецької області 30 травня. Російський "воєнкор" стверджував, що російські війська намагалися просунутися поблизу Великої Новосілки в 32 км на північний захід від Вугледара. Бої поблизу Вугледара посилилися.

ЗСУ змусили російські сили відступити з південно-західного дачного району Микільське, що в 4 км на південний захід від Вугледара, через річку Кашлагач. Генштаб України повідомив, що російські війська не проводили наступальних дій на заході Донецької області.

Росіяни все ще ведуть оборонні дії на південному напрямку в Херсонській та Запорізькій областях. Російські сили продовжували вести регулярний вогонь з непрямої наводки по населених пунктах, які утримують українці, на південній лінії фронту.

ЗСУ завдають ударів по дорогах і мостах в окупованій Росією Запорізькій області, зокрема вдарили по дорозі, що сполучає окуповані РФ Василівку та Дніпрорудне.

Українські війська завдали удару також по окупованій будівлі в Юрівці на узбережжі Азовського моря, приблизно за 30 км на захід від Маріуполя. На зображеннях від 30 травня видно знищену російську командно-штабну машину 55К6А для ЗРК С-400, яку українські війська нібито знищили в невстановленому районі Херсонської області 20 травня.

Чеченські групи РФ діють в районі Оріхова на заході Запорізької області. Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров 29 і 30 травня опублікував кадри, на яких нібито батальйон "Юг-Ахмат" діє на Оріхівському напрямку.

Українська авіація за добу завдала вісім ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки російських окупантів. Підрозділи ракетних військ та артилерії уразили три склади пально-мастильних матеріалів росіян.

Зараз ви читаєте новину «Бої під Вугледаром посилилися: свіжі карти війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути