Ексклюзиви
пʼятниця, 26 червня 2020 16:30

Абітурієнти з окупованих територій конкуруватимуть між собою, а не з іншими — правозахисниця

Абітурієнти з окупованих територій конкуруватимуть між собою, а не з іншими — правозахисниця
Абітурієнтам з ОРДЛО хочуть спростити вступ до українських вишів. Фото: pixabay.com

Верховна Рада зареєструвала законопроєкт про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту", яким президент Зеленський запропонував абітурієнтам з тимчасово окупованих територій вступати до всіх вишів України без зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), а також вчитися безкоштовно, через держзамовлення в межах квот.

Раніше такі норми діяли лише для випускників з анексованого Криму та Севастополя.

Чому цей законопроєкт дуже важливий для українського суспільства, у коментарі Gazeta.ua розповіла правозахисниця, менеджерка з адвокації у "ZMINA. Центр прав людини" Альона Луньова.

"Я шокована рівнем хейту, який зараз розганяється у соцмережах щодо спрощення вступу до вузів дітей з окупованих територій. Проте маю впевненість, що соцмережі - це не все суспільство, тож відповідні правки у закон про освіту депутати підтримають", — наголосила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вкладає мільйони в пропаганду на окупованих територіях України

На думку Альони, ці зміни повинні були схвалити ще 2014-го, тож кілька років Україна вже втратила.

"Це ж пряма логіка — чим більше дітей приїде вчитися з окупованих територій, тим більше агентів впливу, проукраїнських агентів, матимемо", — підкреслила правозахисниця.

Щодо "зради", нібито при вступі до українських ВНЗ пільги матимуть діти посібників окупантів, військових так званих ЛДНР, вона висловилася так:

"Подумайте самі, чи такі батьки віддадуть свою дитину вчитися до України? Ні! Віддадуть люди, лояльні до української влади, це ж очевидно. До того ж, зрозуміло, що дитина з українським дипломом навряд чи повернеться до окупантів. Саме тому таких абітурієнтів треба підтримати".

Також вона спростувала думку про те, що діти з окупованих Донбасу та Криму заберуть в інших пільгові місця на безкоштовне навчання.

"Це неправда. По квоті вже багато років таких місць 2,5 тис. Їх стільки було й стільки залишилося. Просто раніше вони були для кримчан, а зараз — і для дітей з ОРДЛО. Тож абітурієнти з окупованих територій конкуруватимуть між собою, а не з іншими".

За словами Альони Луньової, з року з рік за цією квотою через освітні центри вступали до українських вузів не більше 400 осіб з окупованих територій Криму та Донбасу.

Також треба розуміти, що діти на материковій Україні та на окупованих територіях здобувають середню освіту, різну за якістю, вважає правозахисниця.

"Тобто, якщо поставити їх в однакові умови при вступі, останні однозначно будуть у програшному становищі. До того ж, через КПВВ на ЗНО пропускають не всіх. Щойно отримала інформацію, що близько 60 дітей вже не пропустили. Це не їхня провина. Ми дозволяємо їм вступати без ЗНО, у результати вони не втрачають рік, а Україна не втрачає молоді уми, які прагнуть жити тут", — сказала вона.

Із середини квітня бойовики так званого МГБ ДНР утримують у полоні 20-річного донеччанина Богдана Максименка за публікації в підтримку України.

Зараз ви читаєте новину «Абітурієнти з окупованих територій конкуруватимуть між собою, а не з іншими — правозахисниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути