Ексклюзиви
неділя, 16 липня 2017 00:17

"Лікаря і час прийому вибирають по телефону" - киянин про медицину у Франції

  Киянин Олексій Жировий живе у Франції. Через мобільний додаток вибрав лікаря та ходить на прийом в лікарню. Фото: з особистого архіву.
Киянин Олексій Жировий живе у Франції. Через мобільний додаток вибрав лікаря та ходить на прийом в лікарню. Фото: з особистого архіву.

Третій рік киянин Олексій Жировий живе у Франції. Вчився в київській школі та в університеті з поглибленим вивченням французької мови. Зараз - працює в сфері ІТ.

"По закінченню бакалаврату отримав два дипломи: український і французький. Місяці пошуків, переклади документів, здача професійних тестів на знання мови. Все закінчилося вступом до університету Перпиньяна у Франції. Там я півтора року вивчав міжнародну торгівлю та стажувався, - розповідає Олексій в інтерв'ю obozrevatel.com. - Потім був переїзд на стажування в Париж, а за цим строковий і потім безстроковий контракт в сфері ІТ, де я працюю проектним менеджером по технічній частині у великій міжнародній компанії".

Робота тут для одиниць. Тому, що підприємство, яке тебе наймає, має довести, що вони не знайшли француза або когось з Європейського союзу з твоїми знаннями. У Франції окремий підхід до студентів, які мають ступінь магістра в країні. Вони наймають одразу після стажування, в кінці магістерського циклу і тоді студентська віза за допомогою роботодавця трансформується в робочу просто і безболісно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У гуртожитку є спортзал та кінотеатр" - досвід українки у Франції

Також Франція дає один рік на пошук роботи за фахом і щоб майбутній мінімальний річний оклад був не менше 26644 Євро (1,5 мінімальних річних зарплати) до оподаткування. Інакше ти поїдеш додому.

"Французи шукають тих, хто добре вливається в колектив. Універсального солдата, бажано зі знанням пари іноземних мов. Тих, хто гнучкий, готовий вчиться і відкритий для нових ідей або ж є їх джерелом. Я працюю в компанії, яка складається з 800 чоловік, і має офіси по всьому світу. Колеги добре мене прийняли, зробивши все для безболісної адаптації. Всі спілкуються на "ти", запрошують в кіно і на вечірки, проявляють інтерес до України", - розповідає Олексій.

За словами чоловіка, працівнику та навіть студенту потрібна обов'язкова медична страховка. Вона державна та платна. Коштує близько 200-300 євро на рік для студентів. Для працівників ця сума автоматично вираховується з заробітної плати. Покриває від 30 до 70% медичних витрат. Також через мобільний додаток вибрає лікаря і час.

У Франції вигідно працювати час від часу, якщо у пріорітеті сім'я і діти. Витрати пропорційні доходам. Тим, хто втратив роботу, допомагає біржа по безробіттю, вони платять менше податків. При цьому на біржі праці отримують суми, трохи менші за зарплату. Про це Gazeta.ua розповідає українка Наталія Сімерецька, яка 15 років живе у Парижі.

Зараз ви читаєте новину «"Лікаря і час прийому вибирають по телефону" - киянин про медицину у Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути