пʼятниця, 17 травня 2019 00:16

Українка розповіла про особливості життя у Барселоні
5

У Барселоні є багатокілометрові пляжні зони для любителів водного відпочинку і одні з кращих гірськолижних трас всього в 150 км від міста.
Фото: tripmydream
Ідеальний середземноморський клімат сприяє «життю на терасах» – без цього важко уявити собі Барселону.
Обідати прийнято в 14:00 в будні дні, в 15:00 у вихідні, обговорюючи при цьому всіх і вся.
Сьогодні Барселона – третій за відвідуваністю місто в Європі після Лондона і Парижа, і восьмий в світі.
Мотоцикли та скутери самий стандартний і дешевий засіб пересування – паркування для них скрізь безкоштовні, на відміну від авто.

Тележурналістка Саша Молоткова розповіла про свій досвід життя в Барселоні, куди переїхала 3,5 роки тому.

Щасливо, розмірено і випереджаючи час - так вона охарактеризувала життя в Барселоні. Олександра вважає її одним з головних міст країни, найбільш пожвавленим, богемним і космополітичним, меккою шопінгу і туризму, але при цьому - важливим діловим центром. Пишуть на ресурсі tripmydream.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шоколадна замша і кольорова глазур - показали вишукані десерти українських кондитерів за кордоном

Намагаючись зрозуміти жителів автономного округу Каталонія, столицею якого і є Барселона, потрібно засвоїти одне: каталонці – це не іспанці. Безумовно, туристу, котрий приїхав сюди на 10 днів (як і мені у свій час 6 років тому) цього не зрозуміти, не відчути. Але будьте неупередженими, аполітичними і, головне – не сперечайтеся: ви в "окремій країні зі своєю кухнею, традиціями і мовою.

Сьогодні Барселона – третя за відвідуваністю місто в Європі після Лондона і Парижа, і восьмий в світі. У 2017 році його відвідали 40 мільйонів туристів. Мандрівників тут так багато, що нещодавно місцева влада прийняли стратегію, що полягає у поступовому зниженні припливу туристів до 2020 року. На жаль, місцеві жителі старої частини міста відчувають масу незручностей із-за натовпів приїжджих – часто це п'яний дебош ночами і сміття. І це підвищує кількість кишенькових крадіжок в центрі міста, ніж, на жаль, також славиться Барселона. А головне – безперервно зростаючий приплив туристів підвищує ціни на житло для місцевих. Але, знову-таки, будемо відверті: без туристів не було б і горезвісного бренду "Барселона", і багато хто це теж розуміють.

Автор: tripmydream
  Ідеальний середземноморський клімат сприяє «життю на терасах» – без цього важко уявити собі Барселону.
Ідеальний середземноморський клімат сприяє «життю на терасах» – без цього важко уявити собі Барселону.

Тут ідеальний середземноморський клімат, тепле вологе літо (+25-28), суха м'яка зима (+7-10). Це сприяє "життя на терасах" – без цього важко уявити собі Барселону. Сезон терас тут не закінчується ніколи. Добре, якщо у тебе є власна на даху свого ж будинку, а якщо ні – така обов'язково знайдеться у друзів. Ні, тоді ласкаво просимо у готелі, ресторани і кафе. Вгорі на дахах або внизу на вулиці, тераса – це стиль життя. Кількість кафе, барів і ресторанів тут – одне з найбільших на душу населення. Випереджаючи ваші думки, відразу розвію ще один міф, що іспанці весь час танцюють, співають і веселяться. Ні, звичайно, принаймні каталонці. Вони працюють, як і більшість жителів будь-якого великого міста.

Також завдяки клімату місцевим вдається круглий рік кататися на двоколісному транспорті. Мотоцикли, скутери, велосипеди, самокати, сігвеї – все йде в хід. Мотоцикли та скутери, звичайно, саме стандартне і дешевий засіб пересування – паркування для них скрізь безкоштовні, на відміну від авто. Таким чином місцева влада намагається знизити кількість шкідливих вихлопних газів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен п'ятий працює за кордоном - високі ціни і особливості життя в Непалі

Я переїхала до Барселони 3,5 роки тому. У 19 років я закохалася в Нью Йорк і вважала, що кращого місця для життя бути не може. Зараз мені 30, і я точно знаю – в Барселоні жити куди приємніше. Безумовно, я страшно ностальгую за рідним Києвом, сім'єю і друзями. Але тут дуже багато хорошого, без чого вже не уявляєш собі комфортне існування.

Барселона – дуже лояльний і толерантне місто. Тутешні бабусі не закочують очі при вигляді цілуються чоловіків, а діти, з дитинства привчені до різноманітності, не тикають пальцями в напівголих тіток з помаранчевими волоссям. Тут всім все одно, звідки ти, в кого віриш, як одягаєшся і скільки важиш. На своєму прикладі можу сказати, що ставляться до іммігрантів теж дуже добре. В моєму випадку адаптація пройшла дуже швидко і гладко, так як я стала частиною однієї величезної іспанської сім'ї.

Автор: tripmydream
  Мотоцикли та скутери самий стандартний і дешевий засіб пересування – паркування для них скрізь безкоштовні, на відміну від авто.
Мотоцикли та скутери самий стандартний і дешевий засіб пересування – паркування для них скрізь безкоштовні, на відміну від авто.

Ще до переїзду я вивчила всю граматику іспанської в Києві. Але на місці зіткнулася з типовим зажимом іммігранта, коли як собака – все розумієш, а сказати не можеш. Менше року – і мова в активі. Благо, місцеві дуже радіють будь-яким твоїм спроб говорити на їх мові, навіть якщо ти їм об'єктивно не володієш. Ще один міф про каталонцах, який точно міф – це відмова говорити з тобою на іспанському. За майже 4 роки зі мною такого не було. Не скажу, що бути такого не може, але щиро не розумію, звідки ноги ростуть. Звичайно, як будь-який поважаючий себе регіон, Каталонія любить і береже свою першу офіційну мову. Без знання каталонського неможливо влаштуватися на роботу в державну установу. Але так і повинно бути в здоровому суспільстві, і приїжджі повинні це розуміти і поважати. Майже у всіх інших випадках обидві мови використовуються на рівних.

Я не так давно живу в Іспанії, але вже дуже звикла до простих речей: усміхненим незнайомцям і продавцям, говорити "доброго ранку" і "до побачення" водіям автобусів, і що правила руху і паркування дотримуюся не тільки я, але й мій "колега" по дорозі. Можна довго обурюватися, що податки на підтримку автострад в Каталонії найвищі, і що тільки в Каталонії хайвеї платні (у решти Іспанії безкоштовні), але факт залишається фактом – ці відрахування видно: дороги ідеальні не тільки для авто і пішоходів, але і для інвалідів та батьків з дитячими колясками. Думаю, не варто говорити про те, що останні дві категорії тут відчувають себе більш ніж комфортно: заїхати можна практично скрізь. Напевно, це вже давно не нововведення в сучасному розвиненому суспільстві.

Як я вже згадувала, іспанці, в основному, дуже відкритий і доброзичливий народ. Тут не прийнято звертатися на "Ви". Практично ні до кого, окрім як до прем'єр-міністра під час офіційних заходів. Звернення на "Ви" тут сприймається ледь не як образу: до людини старше тебе (що цілком логічно, скажете ви) – ти ніби навмисне підкреслюєш його вік; до персони молодше – це майже точно означає, що ти ставиш себе вище і підкреслюєш дистанцію. Мені було дуже складно навчитися "тикати" батькам чоловіка, але іншого варіанту тут просто не існує. Тепер я вмію "тикати" всім – продавцям, випадковим перехожим, офіціантам, колегам, викладачам і навіть 90-річної бабусі. При цьому, коли мені "тикає" український продавець в українському магазині, я це категорично не сприймаю. Ми ж не знайомі навіть!

Автор: tripmydream
  Обідати прийнято в 14:00 в будні дні, в 15:00 у вихідні, обговорюючи при цьому всіх і вся.
Обідати прийнято в 14:00 в будні дні, в 15:00 у вихідні, обговорюючи при цьому всіх і вся.

У нашій сім'ї прийнято обідати разом щонеділі. Мені це дуже подобається, тому що в Києві мої батьки теж завжди влаштовували недільні обіди. За обідом можна обговорювати все: від політики до какашок. І відкиньте сарказм: нічого поганого в цьому немає. На Різдво, крім Санти, приходить місцевий персонаж – поліно Cagatio, яке "какає" подарунками, а фігурка какающего людини caganer – це взагалі must have сувенірних покупок на різдвяних ярмарках. Тут це символ здоров'я та багатого врожаю.

Повернемося ж до обіду. Обідати тут прийнято пізно (в 14:00 в будні дні, в 15:00 у вихідні) і довго, обговорюючи при цьому всіх і вся. Звикнути до місцевого графіком їжі мені спочатку було дуже складно: іспанці їдять 5 разів на день, як діти у дитячих садках – з обов'язковим другим сніданком та полуднем. Випити келих вина або пива за обідом, навіть якщо ти працюєш економістом у департаменті фінансів міністерства культури, – не те що не проблема, а обов'язковий ритуал. Очевидно, що вечеряють іспанці теж пізно: вдома близько 21:00, в ресторани підтягуються до 22:00. Раніше ресторації просто закриті (в туристичному центрі інші правила, звичайно. Мало який турист готовий харчуватися з іспанської графіком).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За виклик "швидкої" доведеться заплатити – українка про особливості медицини у Чехії

Всупереч загальній думці, ми не їмо тут паелью кожен день і не п'ємо сангрію замість води. У нас, наприклад, паелья (яка родом з Валенсії) тільки по неділях, у свекрухи. А багато місцевих їдять її раз в місяць, якщо не рідше. Сангрія – це взагалі для "гирі" (так місцеві називають туристів). Основні напої – вино і пиво, причому, на мій подив, пиво на першому місці.

Після обіду іспанці не сплять сієсту за три години, хоча і мріють про неї. У більшості місцевих звичайний офісний робочий графік і годину на обід за розкладом. Тим же, кому пощастило "відхопити" на трапезу дві години, можуть подрімати так звану "сієсту Сальвадору Дали": цей каталонець ставив металевий піднос біля ліжка, а в руках тримав ложку. Як тільки він провалювався в сон (хвилин через 20), ложка падала, художник прокидався від гуркоту і починав творити. Кінець.

Автор: tripmydream
  У Барселоні є багатокілометрові пляжні зони для любителів водного відпочинку і одні з кращих гірськолижних трас всього в 150 км від міста.
У Барселоні є багатокілометрові пляжні зони для любителів водного відпочинку і одні з кращих гірськолижних трас всього в 150 км від міста.

Тим не менш, сон – важлива частина життя іспанців. Може, тому всі вони старіють "красиво". Особливо місцеві жінки: чим старше вони стають, тим вони красивіше, ухоженней і стильний. При цьому, молодь цілком середньостатистична європейська, особливо не парящаяся з приводу зовнішнього вигляду. Кількість хіпстерів на квадратний метр Барселони зашкалює рівно так само, як і ЛГБТ-представників. І барселонцы цьому дуже раді: бути в епіцентрі боротьби за права сексуальних меншин, жінок, старих, дітей, тварин і рослин – улюблена справа.

Звідси і мало обмежень і правил, кому і куди ходити. 85-річні бабусі-подружки без проблем сидять на терасах кафе і п'ють вермут з кока-колою, а новоспечені батьки можуть без докорів совісті прийти в ресторан з новонародженим, щоб відсвяткувати день народження собаки. Собак тут, до речі, дуже люблять: за моїми спостереженнями, тут вони у кожного другого, і я не перебільшую.

Звичайно, дітей люблять ще більше. Будь-який перехожий нахиляється до візка, щоб ближче розглянути Вашої дитини, повідомити, що красивіше дитя ще не бачили. Обов'язково запитають, скільки пупс важив при народженні, як звати, як їсть, а якщо у самих є діти-онуки – готуйтеся до діалогу, коротше. Багато хто навіть намагаються доторкнутися до дитини, але це я припиняю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець розповів, які найпопулярніші міста для життя у Польщі

Декрети в Іспанії короткі – 4 місяці, якщо пощастить і об'єднаєш із відпусткою 5. Потім або ясла, або бабусі-дідусі. Але частіше ясла. У бабусь-дідусів у 60 років цілком ще активне особисте життя. Мені в цьому плані пощастило (або не пощастило): так як я тв-журналіст-фрілансер, я сама собі режисер у своєму декреті. Обов'язковий дитячий сад починається в 3 роки. Варіант "моя дитина не готовий йти до школи у 6, піде в 7" тут не працює, дитсадок в 3 і крапка. Потім він плавно "перетікає" в школу, частіше – в тій же будівлі. Установи ці тут державні та приватні, але обидва варіанти – платні.

Автор: tripmydream
  Сьогодні Барселона – третій за відвідуваністю місто в Європі після Лондона і Парижа, і восьмий в світі.
Сьогодні Барселона – третій за відвідуваністю місто в Європі після Лондона і Парижа, і восьмий в світі.

Іспанія займає третє місце в світі за якістю медобслуговування. Каталонія, наприклад, займає одне з лідируючих місць у світі за кількістю медичних інновацій. Але це, на жаль, не вирішує проблеми довгих черг: візит до дерматолога в поліклініці можна чекати місяць, до ендокринолога – три. Ліки за рецептом коштують копійки, в буквальному сенсі. Державне страхування обов'язково і безкоштовно для всіх резидентів. При цьому, якщо є загроза життю або потрібна термінова операція – безкоштовно прооперують і нерезидентів, та нелегалів.

Приватна страховка коштує від 70 до 90 євро в місяць. З нею тобі доступні найкращі госпіталі та лікарі. Перевірено на собі під час ведення вагітності і пологів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країна контрастів — екскурсовод про життя у Венесуелі

Іспанці – дуже законослухняні громадяни. Для них слово "не можна" має одне значення – "не можна". Не можна паркуватися в недозволених місцях, не можна говорити по телефону за кермом, не можна виносити сміття вдень, тільки між 20:00 і 22:00 (правило працює лише в Барселоні), не можна поливати квіти на балконі в недозволений час. Належний час – з 10 вечора до 8 ранку. Якщо ти йдеш вздовж будинку, а з балкону 4 поверху капає вода з горщика з твоїм алое (як же вони тут люблять алое!) – можна сміливо поскаржитися в мерію і порушника оштрафують. Бардак! Так як для мене слово "не можна" має кілька відтінків, я часто порушую тимчасову сітку зволоження квітів, за що мій чоловік погрожує інквізицією.

Ну і головне: в Барселоні дивним чином поєднуються морський клімат і гірський ландшафт. Тут є багатокілометрові пляжні зони для любителів водного відпочинку і одні з кращих гірськолижних трас всього в 150 км від міста. Тут знайдуть притулок як цінителі музеїв і парків, так і любителі якісного різноманітного шопінгу.

Навчання у Лондоні відрізняється кількістю днів в тиждень. Їх набагато меі.нше, ніж в Україн

Зараз ви читаєте новину «Українка розповіла про особливості життя у Барселоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути