четвер, 13 квітня 2017 03:17

Стало відомо, хто заборгував Кучмі $50 млн

Стало відомо, хто заборгував Кучмі $50 млн

"Коли Павла Лазаренка звільнили з посади прем'єр-міністра, він був винен Кучмі 50 мільйонів доларів. Але сказав, що краще витратить їх на те, щоб зняти Кучму з посади", – заявив на перехресному допиті в суді в Сан-Франциско Петро Кириченко, головний свідок по справі колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка. Був його помічником.

Цей допит відбувся 13 квітня 2004 — коли йшов уже четвертий рік розгляду справи Лазаренка. Його затримали в аеропорту Нью-Йорка. Відразу після прильоту, чиновник попросив політичний притулок через переслідування з боку президента Леоніда Кучми. Для з'ясування подробиць його помістили в ізолятор. Потім відкрили справу за розкрадання бюджетних грошей в Україні. У 2004 році засудили на 8 років тюремного ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновник отримує 463 тис. грн зарплати

В листопаді 2012 року Павло Лазаренко вийшов із в'язниці. Зараз живе у маєтку неподалік від Сан-Франциско зі своєю колишньою перекладачкою Оксаною Циковою та трьома дітьми. Рішення про надання політичного притулку досі не прийняте.

У 2013 році Юлія Тимошенко заявила, що показання Кириченко давав під тиском. Його хвору дружину посадили у в'язницю. Коли її випустили, чоловік почав свідчити проти Лазаренка і Тимошенко по справі вбивства нардепа Євгена Щербаня у 1996 році.

У юридичній фірмі Mossack Fonseca в 1998 році шукали документи, пов'язані з Юлією Тимошенко, Павлом Лазаренком і компанією Bassington Ltd. Про це свідчить виданий владою Віргінських островів ордер на обшук від 12 червня, який був серед оприлюднених "панамських документів".

Зазначається, що обшук проходив того ж дня. Правоохоронцям дозволили за необхідності застосовувати силу. В ордері вказано, що оперативні заходи проводяться "у зв'язку зі справою про шахрайство і розкрадання фінансових коштів". У приміщеннях компанії Mossack Fonseca можуть зберігатися записи, файли, чеки та інші документи і кореспонденція щодо інформації про транзакції, пов'язані з Bassington Ltd, Юлією Тимошенко, Олександром Тимошенком, Петром Кириченком, Олександром Гравцем, Павлом Лазаренком та іншими особами.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, хто заборгував Кучмі $50 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути