середа, 22 березня 2017 13:07

"Розкупили усі сувенири" - перший український фестиваль в Африці
8

Український танцівник Олексій Іщенко влаштував імпровізований гопак з усіма гостями
Фото: Joe Smereczansky
На вході гостей зустрічали із короваєм.
На фестивалі розкупили усі сувеніри
Номер українця Олексія Іщенко з південноафриканкою Мішель, з яким вони вийшли у півфінал шоу «SA Got Talent»
На фестиваль прийшло більше тисячі людей

У місті Кейптаун Південно-Африканської Республіки відбувся перший український фестиваль. Крім українців і південноафриканців на свято прийшли росіяни, білоруси, поляки, болгари, нідерландці, японці, американці та німці.

Фестиваль підготували активісти української громади в Кейптауні, лідер якої - українка Дзвінка Качур. Про це Gazeta.ua розповіла Тетяна Герн, яка майже 4 роки живе в ПАР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На операції поплутали пацієнтів і просвердлили здорову голову – українець очолив закордонну лікарню

"Поштовхом до розвитку громади та групування українців у ПАР, як і у всьому світі, стали драматичні події в Україні. Люди зустрічалися і знайомилися на акції протесту під стінами російського посольства. Тим самим заявили, що українці в ПАР є. Восени 2016-го сформували основний кістяк групи однодумців-українців. Мета - поширення інформації про Україну, її культуру, налагодження соціально-економічних, культурних зв'язків між двома країнами. Нам було що розповісти і показати місцевому населенню. Так був задуманий проект "Українські дні в Кейптауні". Він дозволив презентувати Україну в ПАР для широкої аудиторії", - розповідає Тетяна Герн.

Під час "Українських днів" активісти організували виставку української літератури в 4 бібліотеках Кейптауна, показ 4 українських фільмів і публічні дискусії-лекцій на українську тематику. А також скайп-лекцію із письменницею Оксаною Забужко на тему "Роль жінки у сучасній українській літературі".

"Кульмінацією "Українських днів" став Перший український фестиваль. Кожну деталь в його організації ретельно продумували. На вході гостей зустрічали із короваєм. Програму відкривали гімном України. На сцені читали українську поезію, грали на бандурі, розповідали про перспективи співпраці України з ПАР. Український танцівник Олексій Іщенко влаштував імпровізований гопак з усіма гостями", - каже Тетяна Герн.

На фестиваль прийшли понад тисячу людей. Вони розкупили всі українські сувеніри - вінки і книги Awesome Ukraine ("Дивовижна Україна"). Розібрали народні страви - борщ, вареники, голубці, шашлики, пироги і торти, якими пригощали українські дівчата.

"Паралельно з концертом відбувалися майстер-класи на будь-який смак і вік. Їх проводили спеціально запрошені гості з України. Це учасниці фольклорного ансамблю "Дивина" Юля і Серафіма, а також поетесси і перекладачі Оксана і Ганна з поетичного африкансько-українського проекту "Каїсе-Дра". Перші дывчата співали і ділилися знаннями про значення різних символів на вишиванках, рушниках. Розповідали про особливості народно-прикладного мистецтва. Другі - читали поезію, забавляли дітей українськими іграми. Крім того, гості розписували писанки, ліпили вареники, робили ляльки-мотанки".

Українців, за оцінками посольства України в ПАР, понад 1000 чоловік, проте, насправді їх багато більше. Переважно проживають у великих містах: Йоганнесбург, Преторія, Кейптаун. Українки в ПАР перебувають у більшості. Це пов'язано з досить поширеним явищем – дружини-українки у "великому попиті" в південноафриканців. Типові випадки переїзду українок - заміжжя.

Зараз ви читаєте новину «"Розкупили усі сувенири" - перший український фестиваль в Африці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути