пʼятниця, 10 травня 2019 10:55

Мандрівниця розповіла про відпочинок та життя на Коста-Ріці
5

Дороги такі, що відстань в 20 км іноді долається годинами
Фото: tripmydream
Просто знімаючи кімнату в гостьовому будинку у коста-ріканки, автоматично стаєте частиною їх великої родини
Містечко Тамаріндо на узбережжі Гуанакасте - улюблене місце американських туристів і серферів зі всього світу.
Послуги серфінг-тренера досить дорогі: від $ 40 за заняття

Хостели з єнотами і ігуанами, серфінг в тихоокеанських хвилях, поїздки по бездоріжжю, особливу гостинність і привітність місцевих, дика природа – все це неймовірна Коста-Ріка, про яку так мало знають наші мандрівники.

Своїми враженнями поділилась мандрівниця Надія Бежнар, пишуть на ресурсі tripmydream.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шоколадна замша і кольорова глазур - показали вишукані десерти українських кондитерів за кордоном

Давно зі мною не траплялося дежавю – темп роботи у подорожах" останні півроку був таким високим, що іноді хотілося себе посварити за давню мрію "жити на валізах". Зараз я знову в Канаді, звідки в кінці року ми з коханим летіли в навмання вибране місце для відпустки – Коста-Ріку.

Ніхто з моїх знайомих раніше там не був, але те, що ми знали – незалежно від сезону Коста-Ріка дає серферам можливість відчути кайф солоного вітру, теплих океанських хвиль і зачаровують заходів.

Автор: tripmydream
  Просто знімаючи кімнату в гостьовому будинку у коста-ріканки, автоматично стаєте частиною їх великої родини
Просто знімаючи кімнату в гостьовому будинку у коста-ріканки, автоматично стаєте частиною їх великої родини

Переліт з Торонто в Ліберії коштував близько $120 в одну сторону (за 2 тижні до вильоту). З Києва буде набагато дорожче, тому Коста-Ріку краще планувати як частину подорожі з Північної Америки.

Першим інтуїтивно вибраним пунктом призначення був містечко Тамаріндо на узбережжі Гуанакасте. Це улюблене місце американських туристів і серферів зі всього світу. Незважаючи на те, що до піку сезону було ще пару місяців, вулиці були галасливі, а на деяких спотах серфери клубочились, як зграї чайок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець розповів, які найпопулярніші міста для життя у Польщі

У цьому році країна буде відзначати 70 років як скасували армію, і місцеві дуже пишаються тим, що вдається зберігати мир і безпеку без силових структур. Без дрібних злодюжок і кишенькових злодіїв, звичайно, не обходиться, але за великим рахунком, як туристи почували себе комфортно і спокійно.

На карті Коста-Ріка виглядає зовсім невеликий, але за місяць ми не об'їхали навіть половини. Дороги такі, що відстань в 20 км іноді долається годинами, а в дощову погоду можна цілком відчути себе як в українському сільському бездоріжжі. Найкоротші шляхи часто лежать фактично уздовж пляжу, і проїхати можна на позашляховику в чітко прорахована час океанського відливу.

Автор: tripmydream
  Дороги такі, що відстань в 20 км іноді долається годинами
Дороги такі, що відстань в 20 км іноді долається годинами

Втомившись від шумного курорту, ми вирішили поїхати вглиб Гуанакасте, в Хоханча (Hojancha), де місцеві рідко бачать туристів. Через Airbnb нам пощастило зняти величезний будинок французького емігранта з басейном і терасою, всередині обставленим багато і зі смаком, з видом на гори і пагорби. Щоранку дружина садівника готувала нам традиційний місцевий сніданок (рис із чорною квасолею, омлет і якесь м'ясо + кава з бутербродами). І все це за $30 в добу.

Враження по прильоту незабутні: коли виходиш з аеропорту, тепле вологе повітря огортає обличчя, все навколо тобі посміхаються і хочуть спілкуватися. Англійською володіють таксисти, але на рівні загальних питань. А якщо не розуміють, то все одно відповідають невлад, або просто кивають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країна контрастів — екскурсовод про життя у Венесуелі

Оскільки ціни на житло (Airbnb, в тому числі) досить високі (від $50 за номер в готелі без зірок), досвідчені мандрівники приїжджають на трейлерах і живуть в них на березі океану. Заборон на багаття на пляжі немає, тому їжу готують на відкритому вогні прямо поруч з наметом. Але в кафешках для місцевих можна дуже смачно поїсти за $10-15 за двох (порції такі великі, що одну цілком можна розділити з одним).

У відсутність трейлера ми зупинилися в хостелі, де окрему кімнату для двох вдалося зняти за $30/добу (ми зупинялися надовго, бо за рахунок строку нам зробили хорошу знижку). Я скептично ставилася до ночівлі в хостелі більше, ніж на ніч, але гамаки під деревами, тиша навкруги, більярдні столи та лаунж-зона поміняли моя думка.

Автор: tripmydream
  Містечко Тамаріндо на узбережжі Гуанакасте - улюблене місце американських туристів і серферів зі всього світу.
Містечко Тамаріндо на узбережжі Гуанакасте - улюблене місце американських туристів і серферів зі всього світу.

Але найбільша цінність хостелів – різноманітність унікальних, непересічних людей, які вміють дорожити моментом і, незважаючи на життєві шрами, посміхаються і йдуть далі.

А ще постійними гостями хостелу була сімейка єнотів, які за ніч розносили в пух і прах смітники, вишукуючи ласощі. Також прямо над нашим вікном в зелені величезних дерев жили чорні мавпи, розміром з невелику макаку, але при цьому видають просто собакобаскервильские звуки. Ці тварини рідко спускалися до людей і, мені здається, ще рідше думали про їх існування. Але так чи інакше, рівно в 5:30 ранку ми прокидалися під їх оркестри. Вдень у лаунж-зону спускалися відразу кілька ігуан, один з яких, Фред, мовчазно клянчив їжу. Увечері треба було акуратно йти стежками, тому що крім єнотів вздовж них рив собі тунелі скунс. Такий ось живий куточок..

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому цінують українських акторів — киянка відверто розповіла про роботу в Лондоні

Гуляючи по старому бездоріжжю Тамаріндо (дороги не покриті асфальтом, тому що місцева влада не виділяють на них бюджету), ми чули від місцевих перехожих таке тихенькое "wanna weed?" ("хочеш покурити"?), "no? wanna cocaine? " ("немає? може, кокаїн?"), майже також часто, як і ввічливе "hola!" ("привіт!"). Марихуана і кокаїн продаються на кожному кроці, і з нелегальною особливо не борються. Але при цьому натовпів обкурышей теж не спостерігалося.

Серфінг в Тамаріндо доступний і заслуговує окремої уваги. Якщо Ви новачок, то всього за $8-10 добу можна взяти в оренду дошку. Але треба мати на увазі, що подряпину борда чи поломку потрібно буде компенсувати. Так ми потрапили на $30, зламавши плавець. Тому важливо вивчити місце, де будете мандрувати, щоб випадковий камінь не вплинув на ваш бюджет. Залежно від спота, хвилі підходять як новачкам, так і досвідченим серферам. Мене на узбережжі підкорили "зелені хвилі" ("піна", на якій навчаються серфінгу вперше), які одночасно швидкі і дбайливі, бо навіть з базовим рівнем ти вже стаєш на хвилю, а не на її прибережні залишки.

Автор: tripmydream
  Послуги серфінг-тренера досить дорогі: від $ 40 за заняття
Послуги серфінг-тренера досить дорогі: від $ 40 за заняття

Послуги серфінг-тренера досить дорогі: від $ 40 за заняття (півтора-два години) з англомовним тренером, причому, якщо хочете займатися вдвох, то оплата за кожного, і знижка буде максимум 10%. Тому я набивала шишки самостійно, спираючись на минулі уроки, відео та поради більш досвідчених хлопців, які в той момент перебували у воді і бачили мої злети/падіння/падіння/падіння...

На самому початку пляжу Тамаріндо є заплави, де вода спокійна і нагадує тихий вир або озеро. Там водяться крокодили, і один із заробітків місцевих – катання туристів на човні з екскурсією по крокодилячим місцях. Особисто я в цих турах" привабливості не знайшла, так як побачила крокодила в метрі від мене, поки дізнавалася у "гіда" ціни. А взагалі, оскільки в маленьких містах Коста-Ріки не так багато роботи, майже кожен місцевий – серфер або гід. Можуть звозити на катамарані на острів, на конях уздовж пляжу або по лісу, показати гнізда черепах (уявіть собі кілька сотень черепах, відкладають яйця на величезному пляжі), або провести по маршруту з зиплайнами (вільний спуск над землею по натягнутому між деревами тросу).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 днів літа на рік: як студенти-іноземці звикають до британського клімату

Найближчий населений пункт знаходився в декількох км, тому кожен похід за продуктами був чудовою прогулянкою на пару годин. За кілька днів життя в цьому селі я зрозуміла, що можна вчити безліч мов, але іспанський корисно знати, хоча б на базовому рівні. Але навіть з малопреодолимым мовним бар'єром нас підвозили автостопом "додому", запрошували на сімейну вечерю (просто як туристів), а в останній день, коли ми навіть не розраховували швидко дістатися до автобуса (так як викликати таксі виявилося неможливо), попутка за $5 довезла нас прямо до потрібної зупинки.

Автор: tripmydream
 

Буду "кепом", але принцип "заплати іншому" в Коста-Ріці повертається дуже швидко: прибравши чужий сміття вздовж берега, поділившись їжею, залишивши щедрі чайові за хороший сервіс – отримуєш безкоштовні кокоси від продавця-расты (коли забув гроші), оренду борда вдвічі дешевше, автостоп і навіть нову маску з трубкою, забуту кимось на пустельному пляжі.

Але найбільше мене влюбило узбережжі Носар (Nosara, Guiones). Океан вже не так бентежив мене висотою та могутністю хвиль – відсутність підводних каменів і широкого простору можна було сміливіше вчитися відчувати протягом і пробувати свої сили там, де раніше я боявся навіть наближатися. Серфити можна з самого ранку і до заходу сонця. А ще можна годинами гуляти по стежках і чагарників вздовж скель, не зустрівши ні душі.

Жителі тут дивовижні. Просто знімаючи кімнату в гостьовому будинку у коста-риканки, ми автоматично ставали тимчасової частиною великої родини – нас запрошували на сімейні вечері, щоденні лимонади, цікаві поїздки і просто посиденьки біля вечірнього багаття з домашньої сангрією. Оскільки відпочивали ми в них в грудні, це було справжнім зануренням в місцеву культуру, різдвяні традиції та звичаї. І хоча наша ялинка була зібрана з дерев'яних палиць, і ми вітали один одного через гугл-перекладач, це Різдво увійде в мою скарбничку як одне з найтепліших і запам'ятовуються (і не тільки з-за +30 в кінці грудня). А Коста-Ріка – як теплі краї, куди хочеться повертатися...

Вероніка Бадал із чоловіком живе у Катманду, в Непалі. Про особливості цієї країни, високі ціни, низький рівень життя та незвичні походи у Гімалаї розповість блогерка.

Зараз ви читаєте новину «Мандрівниця розповіла про відпочинок та життя на Коста-Ріці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути