Ексклюзиви
вівторок, 20 жовтня 2009 17:46

21 жовтня

1520 — португальський мореплавець Фернан Магеллан відкрив 600-кілометрову протоку, яка сполучає Атлантичний і Тихий океани, — між континентальною частиною Південної Америки й архіпелагом Вогняна Земля. Сьогодні протока має ім"я мореплавця. Її долали 38 днів.

1805 — біля мису Трафальгар у Гібралтарській протоці відбувся морський бій, який увійшов в історію як Трафальгарська битва. Англійська ескадра із 27 лінкорів і чотирьох фрегатів під керівництвом віце-адмірала Гораціо Нельсона розбила франко-іспанський флот із 33 лінкорів і семи фрегатів. 47-річного Нельсона смертельно поранено — мушкетна куля влучила йому в хребет. Після перемоги Англія понад 100 років панувала на морі. Нельсона проголосили рятівником нації й урочисто поховали в соборі святого Павла в Лондоні.

1879 — після 14 місяців експериментів американський винахідник Томас Едісон у своїй лабораторії успішно випробував першу лампу розжарювання із вугільною ниткою. Вона пропрацювала 13,5 год.

1932 — на засіданні Бородянського райвиконкому на Київщині ухвалили повернути майно й хату Л. Самойленку із с. Мироцьке цього району, продані за постановою Мироцької сільради від 20 серпня 1931-го. До уваги взяли його "не куркульське, а заможно-середняцьке господарство" та службу сина в Червоній Армії.
Зараз ви читаєте новину «21 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути