пʼятниця, 06 квітня 2012 12:27

Звільнено директора Національного музею, що виявив крадіжку картин з кабміну

Звільнено директора Національного музею, що виявив крадіжку картин з кабміну
Анатолій Мельник. Фото: gallery.poltava.ua

Міністр культури України Михайло Кулиняк звільнив з займаної посади директора Національного художнього музею Анатолія Мельника. Про це повідомляється на сайті відомства, передає УНІАН.

У документі сказано, що приводом для звільнення Мельника стали недоліки в роботі установи. Зокрема, в 2011 році план за кількістю відвідувачів був виконаний на 69,2 відсотка. Ці показники є найнижчими в Києві і на сьогоднішній день вони так і не змінилися, зазначили в Мінкультури. Крім того, у відомстві незадоволені умовами зберігання ікон у музеї (цим питанням, як сказано в прес-релізі, представники міністерства зацікавилися після публікацій у ЗМІ та заяв громадян про те, що в установі демонструються пошкоджені експонати).

Як передає УНІАН, Анатолій Мельник має намір оскаржити рішення міністерства культури в суді, "якщо цього захоче колектив і підтримає громадськість". Екс-глава Національного музею пов'язав своє звільнення зі скандалом, що розгорівся у зв'язку з можливим зникненням з приміщень кабміну картин відомого українського художника Миколи Глущенка. Агентство писало про це в червні минулого року. Тоді повідомлялося, що Мельник ініціював внутрішнє розслідування у зв'язку з пропажею чотирьох полотен, переданих на експонування в уряд більше десяти років тому.

У березні 2012 року співробітникам музею вдалося повернути дві картини Глущенка - "В риболовецькому колгоспі" і "Вітрила на море". Однак залишені полотна ("Дніпровські далі" і "Село біля річки") в установі визнали підробленими. Обидві картини, за даними журналістів, висіли в кабінеті голови державного агентства з питань науки, інновацій та інформації Володимира Семиноженка.

Як повідомила УНІАН головний хранитель музею Юлія Литвинець, той факт, що оригінальні полотна були замінені на копії, виявивлоя при черговій звірці в 2010 році. Картини, які в даний час знаходяться в кабінеті Семиноженка, за її словами, позбавлені музейних відміток, крім того вони візуально відрізняються від експонатів, які були надані музеєм.

На даний момент експертизу полотен проводить спеціальна комісія. Результати перевірки, як очікується, будуть оприлюднені найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Звільнено директора Національного музею, що виявив крадіжку картин з кабміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути