вівторок, 25 вересня 2012 15:39

За весільну сукню 1860 року віддали 2 тисячі доларів
19

Фото: Фото: Наталія Чубенко

У столичному музеї історії Києва відкрилася виставка суконь та аксесуарів 1820-1920 років. Всі експонати належать киянці Марині Івановій. Вона колекціонує старовинне вбрання 15 років.

"Почала колекціонувати старовинні речі, коли викладала курси крою та шиття  для студентів. Тоді шукала старовинні сумочки та шматки старого мережива, щоб на їх прикладі показати студентам різні види оздоблення. Тоді ці речі коштували копійки. На Сінному ринку  в одної бабусі купила капелюшок 1920 року за один рубль і мереживні рукавички за п'ять. Раніше ці речі нікого не цікавили, бо вони давно вийшли із моди. Та останнім часом вінтажні речі стали популярними. Тепер вони коштують дорожче в десятки разів", - розповіла Марина Іванова кореспонденту Gazeta.ua.

В експозиції представлено 30 жіночих суконь та близько 100 аксесуарів — взуття, парасольки, капелюшки і сумки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рівнянки 1930-х носили французькі капелюшки

"Сукні купую на аукціонах. Зараз вони коштують від тисячі до п'яти тисяч доларів. 2007 року на аукціоні в Парижі купила сукню 1857 року. Початкова ціна була 100 євро, я доторгувалася до 900. А в Лондоні за вінчальну сукню 1860 року віддала 2 тисячі доларів. Разом із сукнею мені прислали анотацію на 5 сторінках. Ця сукня називається "Зелене яблуко", в ній вінчалася Харієт Хамільтон із Манчестера. В той час були модними всі відтінки зеленого. Вірили: якщо в такій сукні вийти заміж, сімейне життя буде благополучним", - поділилася колекціонерка.

"Дуже часто грошей на придбання не вистачає. Недавно торгувалася за розшитий бісером капелюшок 1820 року.  Початкова ціна була 50 доларів. Та хтось віддав за нього 680 доларів. Я не могла такі гроші витратити на капелюшок. Багато суконь поки не можу виставити, бо зараз вони на реставрації. Старі сукні дуже часто лежали на горищах, на багатьох є плями від іржі та грибок. Якось на одному аукціоні купила  150-річний комірець. Він зроблений із металевої сітки, розшитий золотими нитками. Нитки залишилися, а сітка повністю розвалилася. Рік його реставрувала",  - додала Марина Іванова.

На виставці сукні представлені на манекенах із пап'є-маше. Колекціонерка робила їх власноруч.

"Коли вдягала ці сукні на фабричні манекени, вони розлазилися у швах. Найменший сучасний манекен має в талії 51 сантиметр, а сукні — 48-50. Раніше жінки переодягалися 5-7 разів на день. Вранці ходили в халаті і нічній сорочці, на чай вбиралися в домашню сукню, гостей приймали в спеціальній сукні для прийомів,на навчання ходили в діловій сукні, а ввечері одягали бальну. Кількість суконь залежала від благополуччя і достатку родини. В моєї бабусі лише зимових спідниць було 35", - розповіла вона.
­

Зараз ви читаєте новину «За весільну сукню 1860 року віддали 2 тисячі доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі