вівторок, 03 березня 2020 15:50

Вийшов найкасовіший фільм в історії німого кіно

3 березня 1915 року в Нью-Йорку, США, відбулася прем'єра фільму Девіда Гріффіта "Народження нації". Стрічка принесла його творцям близько $10 млн - за теперішнім курсом $255,4 млн. Лише за два місяці прокату дохід перевищив бюджет майже вдесятеро. "Народження нації" - найкасовіша стрічка в історії німого кіно.

До рабовласників Камеронів з Південної Кароліни приїжджає родина конгресмена Остіна Стоунмена. Один із синів гостей закохується у старшу доньку господарів. Своєю чергою голова родини Бен Камерон, батько п'яти дітей, западає на портрет єдиної доньки Стоунмена. Стосунки двох сімей розвиваються на тлі Громадянської війни. Притому Камерони стають на бік Конфедерації південних штатів, які воюють з урядом США за збереження рабовласництва на їхній території. Представники Півночі - Стоунмени - підтримують офіційний курс Авраама Лінкольна, за сюжетом.

Автор: seance.ru
  На театральній афіші фільму зобразили представника "Ку-клукс-клана"
На театральній афіші фільму зобразили представника "Ку-клукс-клана"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Афроамериканка отримала "Оскар"

У підручники з теорії кіно "Народження нації" увійшов як фільм, де режисер уперше використав зйомки крупним планом. Це дало змогу більше розкрити емоції персонажів. Коли міміка не могла повністю передати стан та почуття, режисер вдавався до монтажу з чергуванням кадрів у одній сцені. До Гріффіта майже 20 років, з часу виходу першого фільму на екрани, у кінематографі не було заведено показувати актора не в повний зріст.

Особливо видовищними в "Народженні нації" були батальні сцени. У них також уперше загальні плани монтувалися з кадрами, знятими наче зсередини бою.

Крім революційних для кіно рішень Девіда Гріффіта, фільм "Народження нації" до наших днів викликає суперечки з приводу етики його творців. Режисера продовжують звинувачувати в расизмі. Він зобразив у своїй картині ультраправу таємну організацію "Ку-клукс-клан" благородними лицарями, а афроамериканців - людьми з низьким рівнем культури, не здатними до організації та такими, що не спроможні стримувати свої тварині інстинкти.

Американський кінорежисер, актор, сценарист та продюсер Девід Льюелін Ворк Гріффіт народився 1875-го в штаті Кентуккі . Походив із заможної сім'ї емігрантів із Вельсу. Під час Громадянської війни його батько став на бік Півдня та був полковником армії конфедератів. Після поразки сім'я Гріффітів збідніла. Молодому Девіду довелося без будь-якої допомоги шукати себе в житті. Перш ніж стати режисером він прцював чорноробом, металургом, службовцем, бібліотекарем, ліфтером, хлопчиком при майданчику для гри в гольф, пожежником, актором масовки. Але хоч би де й ким Гріффіт працював, він завжди багато читав. Пробував писати. Як драматург потрапив у кіноіндустрію. Свій перший фільм – "Пригоди Доллі" –зняв 1907-го.

1936-го, за 12 років до смерті, 61-річний Девід Гріффіт отримав почесний "Оскар" за внесок у розвиток мистецтва кіно.

Зараз ви читаєте новину «Вийшов найкасовіший фільм в історії німого кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі