вівторок, 12 липня 2016 18:14

"Ви боїтеся справжніх себе, боїтеся оголитися перед суспільством" - співачка Nneka

"Ви боїтеся справжніх себе, боїтеся оголитися перед суспільством" - співачка  Nneka

9 липня на фестивалі Atlas Weekend виступила африканська співачка і автор пісень в стилі хіп-хоп і соул Nneka. Раніше жінка проживала в Німеччині, але вже 9 років як повернулася на батьківщину в Нігерію. Тексти її пісень автобіографічні і оповідають про життя в Нігерії і Європі. Вони тематизують питання духовно-релігійних цінностей. Критика капіталізму, війни, проблеми бідності, а також значення сім'ї стали основними темами її музики. На фестивалі співачка розповіла про свої арешти, як подолати кризу і в якого бога вірить.

Один з твоїх альбомів називається "Незручна правда", скажи, з якою правдою ти приїхала в Україну?

- Я не маю якоїсь особливої правди ні для кого. У кожного правда своя. Я вірю в те, що у будь-якому випадку все має бути добре.

Твоя творчість гостро соціальна. В Україні теж не проста ситуація, ти знайома з нею?

- Звісно. Я слідкую за подіями в Україні. Щоб розповісти про свої думки щодо цієї ситуаціїї у мене може піти тиждень. Не тільки у вас зараз криза. В моїй країні теж дуже багато проблем. У нас весь час якась криза. У нас племінні конфлікти, суперечки між різними вірами, діалектами, мовами, народностями. Частіше за все це викликане боротьбою за ресурси. Такі як нафта, корисні копалини, території. Відчуваючи це все на собі, я дуже вам співпереживаю. Щоб зробити світ більш мирним, вийти з постійних криз, ми маємо перестати звинувачувати один одного. Та головна проблема в тому, що ми навчені завжди чогось боятися. Ми живемо у страху. Він призводить до смерті, брехні, корупції, хабарництва. Таке відчуття, наче нас вирощувала система, що б бути не індивідами, не самими собою, а її частинками, які завжди перебувають у страху. Як із цим боротися? В першу чергу свій страх треба не тільки визнати, а й прийняти. Освідомити і працювати над ним. Та поки ви це робите, важливо не порушувати кордони інших людей. Щоб від власного страху не захоплювати чиїсь ресурси. Це призводить до нових конфліктів і ланцюжок повторюється.

Ти дуже відверта людина, як з цією рисою було жити в Європі?

- Я переїхала з Німеччини в Нігерію 9 років тому. До речі, навіть Вікіпедія досі цього не знає. Щодо відвертості, це окрема історія. Кожен день, після того, як ви прокинулись, ви підходите до дзеркала. Вдивляєтесь в своє відображення, бачите якісь дефекти на обличчі і наносите макіяж. Ви це робите, бо не хочете, що б люди на вулиці побачили ваші прищі чи ластовиння. Ви думаєте, що інші злякаються цього. Ви починаєте свій день з того, що брешете самим собі. Думаєте, що якщо сховаєте справжнє обличчя від світу, то станете привабливішими для нього. Ви боїтеся справжніх себе, боїтеся оголитися перед суспільством, показати справжніх себе. Саме з цією метою я створила проект у Нігерії, який називається "Амазонки Африки". Він для жінок, які збираються разом і спілкуються про те, що їх робить сильнішими і впевненішими. Такі речі дуже потрібні. В Африці серйозні проблеми з домашнім насиллям, і з гендерним насиллям взагалі. Жінки про це мовчать. Так не має бути.

Чи маєш платформу, для вираження своїх почуттів у Нігерії? Чи граєш там концерти?

- Я можу грати в Нігерії. Маю свободу грати так, як хочу, структурувати концерти за власним бажанням. Працюю з багатьма різними виконавцями. Але це не співаки, які просто розважають людей. Це ті, у кого свідомі слова і тексти, свідомий підхід до музики. Такі люди міняють соціум. На фестивалях важливіше грати. Багато людей, швидкий ритм. Я не можу довго говорити з аудиторією, мені обріжуть дріт від мікрофону і випустять наступного на сцену. Тому я більш люблю виступати камерно, людей 500 або й менше. Я будую свій виступ так, щоб до концерту чи після я могла поспілкуватися зі слухачами про болючі, актуальні питання. Там, де я живу, багато проблем і про них не прийнято говорити. Мене двічі арештовували прямо на сцені, бо я говорила на такі теми і аудиторія підтримувала мене. Зараз такого немає. Якщо ви свідомий виконавець, рано чи пізно ви стикнетесь з ситуацією, коли вам буде лячно І це нормально. Це ваше рішення, що з цим страхом робити. Боятися і відступити іноді теж нормально. Але є сенс йти вперед і вільно себе виражати. Зараз навіть музика почала змінюватись. Та ж Бійонсе, у якої була велика поп кар'єра, почала змінюватися. Аліша Кіс почала менше носити макіяжу, стала природнішою. Музика виявилась актуальною в політиці. Музика сильніша, ніж політика.

Хто повпливав на твою творчість?

- Бог. Я християнка. Вірю в одного Бога. Коли я потрапила до Європи, то ознайомилася з усіма релігіями. Я медитую. В той час я трохи відійшла від своєї віри, тому, що я бачила як люди насолоджуються життям, і думала що я теж так хочу. Пізніше мені довелось заново укріплюватися у своїй вірі, але будувати її на тому, що я можу вірити і насолоджуватися життям.

Які книжки читаєш? Чи можеш якусь порадити?

- Один мій друг порадив мені книжку, головною думкою якої було жити тут і зараз. Я її переглянула і не змогла з цим змиритися. Як же тоді травмовані люди, згвалтовані жінки? Як вони можуть бути тут і зараз, відірвавшись від свого минулого? Пізніше я з цим зжилась, і тепер підтримую. Можу порекомендувати вам іншу книжку. Це Мігель Руіс "Чотири погодження". Головні 4 думки у книзі: будьте бездоганні в словах, не приймайте нічого на особистий рахунок, не робіть припущень, завжди робіть все від вас залежне.

Зараз є артисти, які несуть послання своєю музикою. Є й такі, які відсторонюються від політичного і соціального життя. Чи має музикант творити тільки музику?

- Є різні артисти, так само як є різна їжа. Є МcDonald's, Starbucks, Domino's Pizza, я доречі здивована, що у вас є така піцерія. А є жінка, яка готує свою їжу вдома на кухні. У перших - великі обcяги виробництва, піар-менеджери. Їхня їжа зручна, швидка і дешева. Це приваблює людей. Жінка, яка готує вдома, не має таких рис. Їй подобається процес. Спостерігати, як кипить вода, відчувати смаки, розрізняти запахи, годувати своїх близьких смачною домашньою їжею - ось, що їй потрібно. Так само й з артистами. Є такі, яким би приїхати, зробити свою справу, забрати гроші і поїхати далі заробляти гроші. А є ті, які насолоджуються. Ім важливо, яку думку вони заклали у аудиторію, на які дії наштовхнули.

Зараз ви читаєте новину «"Ви боїтеся справжніх себе, боїтеся оголитися перед суспільством" - співачка Nneka». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі