пʼятниця, 25 травня 2012 17:29

У Спілці письменників вручали премії Луценку та Тимошенко
5

Михайло Левинський одержує премію замість Юлії Тимошенко
Фото: Фото: Світлана Корженко
Євген Гірник вручає премію дружині Юрія Луценка
Ірина Луценко говорить своє слово
Ірина Луценко
Євген Гірник

24 травня у столичній спілці письменників вручили премію ім Олекси Гірника. Цього року її лауреатами стали екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, колишній міністр МВС Юрій Луценко та правозахисник Віталій Запорожець.

На вручення премії зібралося близько 50 людей.  На сцені стояв чорний рояль. Поряд на столі - портрет Олекси Гірника. На ньому напис: "Я віддав життя за Україну. А що зробили ви?". На стінах висіли два портрети — Євгена Коновальця та Симона Петлюри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яворівський більше не є головою Спілки письменників

Церемонію почали із півгодинним запізненням.

"Премію імені Олекси Гірника заснували 2003 року. Вручаємо її щороку за великі внески в  українське національне відродження. Лауреатами премії були різні люди: колишній міністр освіти Іван Вакарчук, поет Микола Сом, президент Києво-Могилянської академії В'ячеслав Брюховецький, письменники Віктор Баранов, Дмитро Іванов, Василь Захарченко та мовознавець Ірина Фаріон. Цього року, оцінюючи теперішню ситуацію, ми визнали, що боротьба за Україну продовжується. На жаль, головними особи, які борються за Україну, зараз сидять по тюрмах. Хоч це і дивно звучить на 21-му році існування незалежної України", - сказав перед врученням премії син Олекси Гірника Євген.

"Після того, як оприлюднили списки цьогорічних лауреатів, отримал багато відгуків. Були люди, які казали: "Кого ви нагороджуєте? Кого робите героями?". Так говорили ті, хто ніколи не був в тюрмі і не знає, що таке українське СІЗО", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навколо Шевченківської премії виник скандал

Першою нагородили Юлію Тимошенко. Замість неї премію отримав нарпед-"бютівець" Михайло Левінський.

"Боротьба триватиме. Перемога обов'язково буде за нами і українським народом", - сказав він зі сцени.

Диплом Юрія Луценка отримала його дружина Ірина.

"Для мене велика честь представляти мого чоловіка в цій залі. За місяць до виборів 2010 року мій чоловік у прямому ефірі попередив суспільство про ту хмару, яка насувається на Україну в особі партії Регіонів. Тоді Нестор Шуфрич йому сказав: "Чого ти, Луценко, гавкаєш, як собака? Збирай чемодани і їдь з України, бо тут тобі будуть непереливки". Юра прийшов додому. Повідомив, що найближчим часом його заарештують і попросив поради. Я сказала: "А як же ті люди, які стояли за тобою на Майдані? Твої сини і твоя держава?". Він лише подякував", - сказала Ірина Луценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США пропонують через Тимошенко відкликати посла з України та заборонити в'їзд Януковичу

"Мій чоловік півтора року знаходиться в камері смертників. 8 квадратних метрів, червона пофарбована підлога з каменю і цегли, стіл і стілець, на який неможливо сісти. Вікно десь зверху. Три зимових місяці воно було незасклене і він спав із замотаною ковдрою головою, щоб не померзли мізки. Його водили, як собаку, на півтораметровому ціпку по прокуратурі. А охороняли 20 міліціонерів, якими він раніше керував. В особі Луценка принижують всіх українців  і нашу державу. В його особі карається Майдан", - додала Ірина Луценко.

Зараз ви читаєте новину «У Спілці письменників вручали премії Луценку та Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути