Ексклюзиви
понеділок, 24 лютого 2020 10:25

"Уже не час для гри" - літературознавиця Анастасія Левкова

Автор: Валерій Шмаков
  Настав час, коли речі треба називати своїми іменами - каже Анастасія Левкова
Настав час, коли речі треба називати своїми іменами - каже Анастасія Левкова

В Україні з 2014 року гратися не випадає. Треба визначатися: за кого, з ким, проти кого. Настав час зло називати злом, а добро добром, вважає літературознавиця і перекладачка Анастасія Левкова. Про це вона розповіла журналу "Країна". На її думку, постмодернізм, який грався зі словами і реальністю, уже не на часі.

"Серед моїх зацікавлень віддавна – урбаністика. У це зацікавлення добре лягла і розвинула його проза і есеїстика Андруховича, яку я всю від А до Я по кілька разів перечитала ранньою студенткою ("Дезорієнтація на місцевості", "Диявол ховається в сирі", "Московіада", "Перверзія", "Дванадцять обручів"). У ті роки – це середина 2000-х – я могла на кожну ситуацію з життя підібрати цитату з Андруховича, так добре я знала його тексти.

Андрухович навчив мене цікавитись не тільки урбаністикою,а й регіоналістикою, причому йдеться не стільки про окремі області України, скільки про більші "блоки", як-от Центрально-Східна Європа.

Щоб зрозуміти, що таке постмодернізм, можна прочитати роман "Перверзія" – для мене це найкращий і опис, і втілення цього явища. Ця книжка, окрім усього, ще й дуже грайлива, хоча йдеться в ній про серйозне й навіть трагічне. Так, це ознака постмодернізму – змішування серйозного й несерйозного, трагічного і грайливого. Зараз таке змішування вже не актуальне – тепер інша епоха, ніж у 1990-х – на початку 2000-х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нормально українська література востаннє функціонувала за гетьмана Івана Мазепи

Тепер уже не час для гри. В Україні з 2014 року, як і у світі, який також переживає значні пертурбації, – гратися не випадає, тепер треба визначатися: за кого, з ким, проти кого. І в світі, і в нас настала ера, коли зло варто називати злом, а добро добром, дуже корисно також "95й квартал" називати "95-м кварталом", серіал серіалом, а державу – державою, не змішуючи цих понять", - зазначає Анастасія Левкова.

Інтерв'ю з Анастасією Левковою читайте в журналі "Країна".

Постмодерні́зм (фр. postmodernisme — після модернізму) — світоглядно-мистецький напрям, що виник та існує за епохи постмодерну. Відлік його існування зазвичай ведеться від 1960-70 років, коли він виникає в США та Західній Європі. Передумовами появи постмодернізму стало розчарування в ідеалах модернізму: безповоротності прогресу, вирішення наукою й технікою глобальних проблем людства, цілісності світу, існуванні загальнолюдських цінностей. Для постмодернізму характерні розмиття меж мистецьких жанрів і напрямів, усунення відокремленості масової культури від елітарної, автора від глядача (читача), проголошення відносності істини та цінностей, недовіра до авторитетів, деконструкція, гра та іронія.

Зараз ви читаєте новину «"Уже не час для гри" - літературознавиця Анастасія Левкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі