середа, 23 травня 2018 17:52

"Усі брешуть, але тільки в театрі брехня узаконена" - Анатолій Нейолов

Автор: З особистого архіву режисера.
  Анатолій Нейолов
Анатолій Нейолов

"Переломний момент у житті - прихід у театральний гурток. Мені було 16. Прийшов туди до дівчини, яка сподобалася. З нею не склалося, але я побачив театр і зрозумів - це моє. У театрі всі події і сюжети сконденсовані. А реальності ми багато чого чекаємо, витрачаємо час на пересування",- каже режисер і керівник театру-студії імпровізації "Чорний квадрат" Анатолій Нейолов. Заснував його 1991-го.

У розмові з журналом "Країна" розповів про мистецтво театру.

1.Театр — мистецтво реального часу. Він не існує в минулому або майбутньому. Лише зараз. Кожного разу, коли актор виходить на сцену, він грає заново.

2. Трагедії більш затребувані в театрі, коли їх менше в реальному житті. До 2013-го у нас була вистава "Десять хвилин до кінця світу" - про що люди говорять перед кінцем світу в магазині, на даху будинку, в кафе. Постановка була дуже популярна. Але коли почалася війна з Росією, люди перестали ходити. У житті стало багато смертей і трагедій, тому ми збільшили у репертуарі кількість комедій.

Ніколи не змушую акторів робити те, що мені потрібно

3. Усі люди брешуть і щодня. Брехня просякла усі рівні нашого суспільства . Але тільки в театрі вона узаконена.

4. Театр — це єдність і боротьба протилежностей. Чим більший рівень культури, тим більше людство потребує театру. Розвиток театру напряму пов'язаний з розвитком толерантності соціуму.

5. У роботі найбільше подобається щільність подій. Жодне життя не вмістить стільки емоцій, відчуттів, переживань, скільки можна отримати від мистецтва.

6. Ми усі живемо в театрі, де граємо ролі різних людей. Найгірше, коли зіштовхуєшся з цілісною особистістю. Така людина соціально безвольна.

7. Актори — це фарби. Коли червона каже, що хоче бути зеленою, для режисера з'являються нові виклики.

Ми усі живемо в театрі, де граємо ролі різних людей

8. Хороший керівник намагається змусити людей зробити те, що вони самі хочуть. Треба зрозуміти, де в людини її правда та встановити точки перетину зі своєю. Коли намагаєшся впихнути в людину свою правду, вона чинить опір. Це легке насилля. А насилля не веде до народження шедевру.

9. Коли кажуть, що на сцені видно роботу режисера - це погано. Вона, як і робота актора, має бути непомітною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після перегляду трагедії настрій покращується" - режисер

10. Ніколи не змушую акторів робити те, що мені потрібно. Лише те, що треба нам обом. У суперечці народжується конфлікт. Істина - у зосередженні й концентрації.

Повну розмову з Анатолійєм Нейоловим читайте у журналі "Країна" від 20 травня 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «"Усі брешуть, але тільки в театрі брехня узаконена" - Анатолій Нейолов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі