понеділок, 01 серпня 2016 16:00

"Українських героїв має піарити хороше кіно" - зняли перший спортивний бойовик
28

Фото: Правило Бою

- Насипав-насипав — відійшов! Насипав — відійшов! Більше рухайся. Кути ріж, і все буде добре, — повчає в кадрі Олексій Горбунов свого молодшого колегу Влада Никитюка на знімальному майданчику фільма "Правило бою". Сцену боксерського поєдинка головних героїв знімають у спортивному комплексі "Меридіан" у Києві.

Владислав Никитюк грає роль молодого боксера Тараса. Олексій Горбунов — у ролі його наставника, колишнього олімпійського чемпіона Карпова.

Повнометражну художню стрічку про бокс "Правило бою" почали знімати в лютому цього року. Зараз зйомки на завершальному етапі. Фільм має стати першою українською спортивною драмою, знятою за всіма правилами якісного світового екшну.

Автор: Валерія Радзієвська
 

На створення стрічки режисера Олексія Шапарева, який позаторік зняв військовий серіал "Гвардія", надихнули успіхи олімпійського чемпіона з боксу і чемпіона світу за версією WBO Василя Ломаченка.

- Тема боксу однозначно цікава для України. - розповідає режисер. - Тому що у нас є такі чудові хлопці, як Саша Усик, як Вася Ломаченко, і ще багато серйозних і хороших бійців. Ми називаємо стрічку спортивною драмою, але в цьому фільмі глядач побачить не тільки спорт. Це історія про молодих хлопців, їхнє становлення, про особистісну драму головного героя і певні події, пов'язані і з криміналом і з психологією взаємовідносин.

Олексій Горбунов у нашому фільмі грає тренера старого боксерського клубу з традиціями. Це людина-хранитель старих традицій правильного боксу. Він не просто люблячий батько, він ще й професіонал, який повністю віддається вихованню і тренуванню сина. Певною мірою прообразом його був для нас Анатолій Ломаченко. Буває, під час зйомок він знаходить якусь фразу, яку треба поміняти. Це не те щоб імпровізація, просто в ключі ролі людина часто пропонує більш цікаві рішення, ніж ті, що були спочатку закладені в тексти. Тому з Горбуновим якраз і цікаво працювати. Так само як і зі Станіславом Бокланом і з Анатолієм Пашиніним. Це актори дуже досвідчені, і вони дають більше для ролі, ніж ти передбачав спочатку.

Фільм розповідає історію бійця, який змушений заробляти на лікування матері боями без правил. Він наживає собі ворога — кримінального авторитета Скульського, який готовий поставити мільйон доларів на те, щоб його боксерський клуб виграв під час міського турніру з боксу. Тарас, повернувшись до рідного боксерського клубу, має вийти на ринг проти бійців Скульського.

У стрічці задіяні зіркові актори — Олексій Горбунов, Станіслав Боклан, Анатолій Пашинін, Ахтем Сеітаблаєв, Влад Никитюк, Дмитро Ступка, співак лідер гурту O.Torvald Женя Галич, боксер Олександр Усик.

Для рокера Жені Галича ця роль стала у кіно першою.

Автор: Правило Бою
 

- Мені було неважко передати характер нарваного хлопця. Важче — грати на екрані любов, - розповідає Женя. - До боїв готувався довго. Скидав вагу, потім знову набирав. Вчився битися в кадрі. Це було важко. В кадрі набагато складніше, ніж у живому бою. Потрібно триматися багато дублів підряд не розслабляючись. А зйомки можуть тривати від 5 до 25 годин, - весь цей час потрібно битися.

Влад Никитюк, який три роки тому зіграв головного героя у трилері Любомира Левицького "Тіні незабутих предків", зізнається, що давно хотів отримати роль, в якій міг би проявити себе як боєць.

- Трапилася раз у мене неприємна ситуація. На мене, грубо кажучи, наїхали, і я не міг дати відповідь. Був момент, коли я зрозумів, що я безсильний щось зробити. Це ситуація, в яку може потрапити кожен, але не кожен знає, як із неї вийти. Я ж не з тих людей, хто дасть себе в образу. Захотів зайнятися боксом. Аж тут мені дзвонить Льоша Шапарев і каже: "Зніматиму кіно, будеш грати в мене боксера". Тренування були дійсно хороші. Ми віддавалися процесу. Також захопився змішаними єдиноборствами, боями без правил. Раніше для мене це була закрита тема. Особливо коли дивився, що творять люди у клітці: це і руки, і ноги, і лікті, - що хочеш. Все залежить тільки від тебе самого: що ти вмієш робити, те тобі й згодиться.

Але в бою можна перемогли й завдяки моральній, а не лише фізичній перевазі?

- Згоден. Якщо у мене є повна впевненість у тому, що я дійсно можу дати здачу. Я ніколи в житті не полізу в бійку з власної волі. Сказати, що боюся — ні. У школі не раз бився. Досі маю шрами зі школи. Пам'ятаю, у нас була хороша бійка через кохання. Ми побилися через одну дівчинку, яка в результаті не дісталася нікому. Легше перемогти, коли можеш домовитися словом. Але домовлятися складніше, якщо ти знаєш, що в разі чого ти програєш. Тому впевненість у тому, що не програєш, потрібно мати.

Автор: Правило Бою
 

Бої займають половину екранного часу бойовика. У фільмі покажуть классичний бокс, ММА ("бої без правил"), вуличні розборки и бійки між дітьми. Всі їх ставить майстер східних єдиноборств Сергій Житніковський. Він заснував в Україні компанію Fight action, яка займається професійною постановкою бойових сцен.

- Хочу перенести на екран реалістичність всього, що відбувається в процесі бою. Щоб глядач не закидався попкорном, а відчув себе всередині кадру. Для цього він має відчувати: на екрані немає нічого надуманого. Я бував часто в боях. Так не буває, що стрибнув сальто, побіг. На таке глядач дивитиметься як на цирк. Моє завдання — продемонструвати удар реалістично і жорстко.

Наскільки важко фізично підготувати людей, які не займалися боями?

- Перш за все з актором потрібно розмовляти. Знаходжу з актором точки перетину. Для актора екшн-роль або відкриває йому двері до всього, або закриває. Якщо вистрілив, тебе помітять. Спочатку вчишся працювати з тілом актора, потім ставиш стилістику. Але емоції, позицію кадру я віддаю актору як професіоналу. Не втручаюся в його акторське поле, якщо він цього не просить.

Автор: Валерія Радзієвська
 

У Жені Галича взагалі зовсім інша природа: він людина музики, гастрольного графіку. Прийшов і каже: "Серьога, я рокер до мозку кісток: моє життя — концерти, рокн-ролл. І тут от - раптом спорт". Доводилося в його щільному графіку знаходити час на тренування. Але він дуже віддавався цій підготовці. Загалом я помітив, що чим більший професіоналізм актора, тим легше мені з ним порозумітися. Раніше готував Олексія Чадова до ролі у фільмі "Борець". Олексія в деяких боях мав заміняти дублер. Дублер приїхав на зйомки з чемпіонату зі змішаних боїв без єдиної подряпини. Битися в кадрі мав з відомим борцем Мелвіном Манхуфом. Перший дубль — Мелвін кидає його на землю, і в дублера від удару здувається півлиця. Іншого дублера в нас не було. Тому в кадр пішов Чадов. Відпрацьовував усі падіння. Не скаржився. Потім заходжу до нього в гримерку — дивлюся, у нього все тіло в синцях. Бо незагартоване.

- Зараз український кінематограф переживає друге дихання, - вважає Сергій. - Закладати новий фундамент дуже цікаво. Тому що Україна у світі ще не асоціюється зі спеціалізацією екшн-постановок і могла б здивувати. У мене мрія відзняти щось про характерників. Світ ніндзя знає, самураїв знає, а наші герої не відкриті. Бо їх не піарять. А піарити їх має хороше кіно.

Автор: Правило Бою
 

Кошторис "Правила бою" — понад 400 тисяч доларів. Фільм має білоруських інвесторів. Олексій Шапарев каже, що залучає додаткові фінансові вливання ще й завдяки постпродакшну, який відбувається за кордоном.

- Ми зверталися до кількох українських інвесторів. Вони всі казали: які ви молодці! Але коли доходило до фінансування, абонент опинявся поза зоною. Я ні на кого не ображаюся, але так і вийшло, що фільм про український бокс частково фінансує білоруська компанія.

Чи правда, що кінотеатри більш охоче беруть у прокат зарубіжні, а не українські стрічки? Тоді як зараз чи не кожен український фільм — явище.

- Кожен новий український фільм все-таки є культурним явищем. Але проблема в тому, що наприклад, європейські чи американські фільми від самого початку передбачають маркетинг і просування. На просування фільму у світі, на додатковий піар і рекламу витрачаються величезні бюджети. До того ж зараз популярні франшизи, які себе вже окупили. Глядач уже знає, що він іде дивитися. На цьому будується велика комерційна машина. В Україні, на жаль, поки ще дуже мало таких прикладів порівняно з тим, як працює весь світ.

Якби продюсери більше думали ще й про розкрутку стрічки, зрозуміло, що було б більше касових зборів. Для кінопрокатників це звичайний бізнес. Вони міркують: навіщо ставити якусь українську мелодраму в праймтайм, якщо можна не ризикувати і поставити "Бетмен проти супермена" або інший фільм, який однозначно принесе касу. При цьому вони зобов'язані по квоті ставити українські фільми. Але показують їх в 10 ранку чи 11 вечора. Через це українські фільми часто не окупаються. Щоб фільм прозвучав, треба вкластися в його розкрутку.

Фільм "Правило бою" презентували 18 липня на Одеському Міжнародному Кінофестивалі. У жовтні його покажуть на кінофестивалі "Молодість". У широкий український прокат стрічка вийде 24 листопада.

http://www.fight-rules.com/

Зараз ви читаєте новину «"Українських героїв має піарити хороше кіно" - зняли перший спортивний бойовик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі