середа, 29 травня 2013 09:29

Українські заробітчани повертаються додому через економічну кризу в Європі

Українські заробітчани повертаються додому через економічну кризу в Європі
Фото: tsn.ua

Шанси українців знайти добре оплачувану роботу за кордоном значно зменшилися через затяжну економічну кризу в Європі. В останні роки кількість трудових мігрантів скоротилося з 1,5 млн осіб до менш ніж 1,2 млн, пише "Коммерсант-Україна". І хоча знайти роботу стало складніше, за неї українцям все ще платять втричі більше, ніж в Україні - в середньому $ 930 на місяць.

Експерти прогнозують, що в найближчі два-три роки міграційний потік не зросте: молоді без стажу складно знайти підходящу роботу, а українці середнього віку, які хотіли працевлаштуватися за кордоном, вже спробували свої шанси. Згідно з представленими Держстатом та Інститутом демографії Національної академії наук України (НАНУ) вчора результатами другого масштабного дослідження трудової міграції українців, проведеного за рахунок ЄС, з січня 2010 року до середини червня 2012 року за кордоном з метою заробітку перебувало 1,2 млн громадян. Варто відзначити, що з них 98,2% вже працювали, а 1,8% шукали роботу.

Директор Інституту демографії та соціологічних досліджень НАНУ Елла Лібанова каже, що скорочення міграції викликано і реальними факторами: світовою економічною кризою і звуженням можливостей для працевлаштування за кордоном. За даними дослідження, серед трудових мігрантів найбільше чоловіків - 775 тис., тоді як жінок - 406 тис. Найчастіше роботу за кордоном шукають жителі сільської місцевості. Портрет типового трудового мігранта виглядає наступним чином: українець у віці 37 років, одружений, має повну середню освіту, знає мову країни перебування.

"У чоловіків після 50 років рівень міграції падає, у жінок, навпаки, зростає. Тенденція пояснюється тим, що чоловіки займаються більш важкою роботою", - відзначає директор департаменту статистики праці Держстату Інеса Сеник.

Варто підкреслити, що найбільша кількість мігрантів на заході України - 10,8%, в інших чотирьох регіонах їх частка становить 1-1,9%, а 63% українців за кордоном працюють понаднормово.

Зараз ви читаєте новину «Українські заробітчани повертаються додому через економічну кризу в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути