понеділок, 27 травня 2013 20:17

Влада вирішила наповнювати бюджет за рахунок заробітчан - економіст

Влада вирішила наповнювати бюджет за рахунок заробітчан - економіст
Андрій Новак: Очевидно, що наповнювати державний бюджет за рахунок внутрішніх джерел владі вже не вдається. Фото: andriynovak.info

Ініціатива Міністерства доходів і зборів оподатковувати грошові перекази з-за кордону в Україну за ставкою 15-17% свідчить про намагання влади наповнити державний бюджет із зовнішніх джерел.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Очевидно, що наповнювати державний бюджет за рахунок внутрішніх джерел владі вже не вдається. Тому придумали зробити це за рахунок зовнішніх джерел. У цьому конкретному випадку - за рахунок коштів заробітчан", - сказав Новак.

Експерт зауважив, що на такий крок влада змушена піти також через необхідність виплачувати великий обсяг боргів у 2013 році.

"Уряд України цього року має виплатити близько 9 мільярдів доларів зовнішнього боргу. При чому, якщо внутрішній борг влада зможе погасити "замінником" грошей - векселями, то цей зовнішній борг доведеться віддавати справжніми грошима. Частину їх і вирішили взяти з переказів заробітчан", - пояснив Новак.

Як переконаний економіст, заробітчани знайдуть спосіб обійти оподаткування грошових переказів.

"Навіть зараз чимало заробітчан привозять в Україну готівку. Вони мають налагоджені канали доставки грошей через автобусні чи залізничні рейси. Беруть за таку послуги набагато менше - близько 3-4% від суми, яку треба провезти", - розповів Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні треба готуватися до "нульового варіанту", коли ГТС буде пустою - експерт

Нагадаємо, Міндоходів планує цього року посилити контроль за сплатою податку з закордонних переказів фізичних осіб. Згідно з Податковим кодексом, такі перекази вважаються іноземними доходами. Отже, в разі, коли сума переказу не перевищує 10 мінімальних зарплат (11,47 тис. грн), то з неї стягується податок в 15%. Якщо ж сума більша, заробітчанам доведеться заплатити вже 17%.

Вартість валюти вираховується в гривні за курсом Національного банку України на момент отримання коштів. Податок вноситься отримувачем добровільно, до 1 травня наступного за звітним року, при заповненні податкової декларації. При цьому подавати її повинні всі, хто отримав навіть 1 грн з-за кордону.

Зараз ви читаєте новину «Влада вирішила наповнювати бюджет за рахунок заробітчан - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

131

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути