пʼятниця, 17 травня 2013 16:15

Державний комітет статистки - виконавець політичних замовлень - експерт

Державний комітет статистки - виконавець політичних замовлень - експерт
Андрій Новак Фото: radiosvoboda.org

Державний комітет статистки - виконавець політичних замовлень та політичних маніпуляцій. Номінально життя українців покращується, а от підрахувати реальні економічні показники застарілими методами неможливо. Так прокоментував заяву президента Віктора Януковича економічний експерт Андрій Новак.

"В економіці є два обліки: номінальний і реальний. Номінальним - найпростіше маніпулювати. Беруться показники середньої зарплати, середньої пенсії. Ними можуть маніпулювати. Якщо подивитися на такі дані, можна знайти декілька рядків, де номінальні доходи дійсно зросли. Однак є й інший фактор — реальний. Тут аналіз ведуть за категоріями. Так званими кореляціями населення. Оцінюють різницю у доходах населення, яке не має роботи, це одна кореляція. Друга кореляція — населення, яке має доходи вище середнього рівня. Крім того реальність коригується таким показником як інфляція. Він може мати різні форми. У нас сьогодні його вираховують за збільшеними споживчим набором. Він колись складав 296 товарних позицій, сьогодні - 335. Ми повинні розуміти, що переважна більшість українців не є споживачами такого широко споживчого набору. Якщо ми проаналізуємо зміну цін по реальному споживчому кошику, побачимо, що показник інфляції був трохи іншим", - каже економіст.

Він пояснює, що на папері можемо бачити підвищення середньої зарплати, за якою мало хто живе, чи середньої пенсії, яку отримає дуже не велика кількість пенсіонерів.
"Якщо ж зробити реальний аналіз споживчого набору, побачимо що рівень життя населення українців протягом останніх трьох років невпинно знижується. Державний комітет статистки сьогодні тільки виконавець політичних замовлень та політичних маніпуляцій", - вважає Новак.

Він наголошує, що різницю справжніх даних та номінальних відображає категорія обліку безробітних в Україні.

"Паралельний підрахунок проводить наш Держкомстату та Міжнародна організація праці. За нашими даними рівень безробіття в Україні — менше 2%. За даними ж Міжнародної організації праці — майже 10%", - каже економіст.

Він також розповів, що в Україні дуже низький рівень обліковості усіх сфер життя. "Та ж трудова міграція в Україні дуже слабо облікована. За оцінкою ООН, так званих, заробітчан-українців 6,5 мільйонів, за  офіційними ж даними цифра - інша. Адже багато цих людей в Україні зареєстровані, навіть номінально вони можуть рахуватися тут на роботі. Їхня трудова книжка може десь лежати. Я вже не кажу про рівень тіньової економіки, яка за різними даними складає від 35 до 45 %. Тому про реальні економічні показники в Україні не йдеться", - наголошує експерт.

Нагадаємо, Янукович запевнив українців, що вдалося забезпечити зростання доходів населення, соціальних виплат у державі попри складну економічну ситуацію у світ. Зокрема він запевнив, що реальні доходи населення торік зросли на 14%.

Зараз ви читаєте новину «Державний комітет статистки - виконавець політичних замовлень - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути