Ексклюзиви
вівторок, 30 квітня 2013 10:34

Україна повезе в Канни 12 короткометражок і фільм про нігерійську студентку

Україна повезе в Канни 12 короткометражок і фільм про нігерійську студентку
Кадр зі зйомок "Легка, мов пір'їнка". Фото надав Андрій Рожен.

На цьогорічному кінофестивалі у Каннах українські фільми у конкурсних програмах участь не братимуть. Проте на кіноринку фестивалю уже в шостий раз представлять Український павільйон.

Єдиний повнометражний фільм, заявлений Україною в ринковому показі, - "Легка, мов пір'їнка" режисера Андрія Рожена. Також він виконав у стрічці одну з головних ролей. Це фільм про нігерійку, яка навчається у медичному університеті в Києві. Так хоче її мама. Дівчина ж мріє бути співачкою.

За час роботи павільйона представлять не лише готові проекти, а й фільми, що перебувають на різних стадіях виробництва. Зокрема презентують фільми: "Іван Сила", "Структура кави", "Той, хто пройшов крізь вогонь", "Брати. Остання сповідь", "Поводир (Кобзарі)", "Зелена кофта", "Ломбард", "Носоріг", "Такі красиві люди", "Трубач", "Люби мене", "Параджанов", "Я мобер", документальний альманах "Поза Євро", "Красна Маланка", "Микита Кожум'яка та вогняна квітка", "Пригоди Котигорошка та його друзів", "Капітан Врунгель", "Чарівні історії: еліксир доброти".

12 українських короткометражних фільмів будуть показані у Каннському Short Film Corner: "Закон Мьорфі" Ольги Карплюк, "Дорога" Максима Ксєнди, "Постскриптум" Анастасії Храмової, "Уроки української" Руслана Батицького, "У ванній" Ігоря Морозова, "Жовта квітка для месьє Бурійона" Лариси Артюгіної, "Структура кави" Олега Бобало-Яремчука, "Портрет" Анастасії Старової, "18+" Романа Бровко, "Німфо" Олега Борщевського, "Здогад" Миколи Литвина, "Повернення (множина)" Олександра Ратия.

Також презентують з десяток проектів, які лише запускають у виробництво. Серед них фільм "Довженко", "Доміно", "Жива ватра" та інші.

Загальний бюджет поїздки української команди в Канни складе 800 тисяч гривень: 400 тис. грн. з держбюджету і 400 тис. грн. - з приватних інвестицій.

Фестиваль триватиме майже два тижні - з 15-го по 26-е травня. Каннський кінофестиваль проводять щороку з 1946-го на Лазурному березі у Франції. Він належить до найпрестижніших фестивалів світу. Цьогоріч журі очолить американський режисер Стівен Спілберґ, вестиме урочисті церемонії французька актриса Одрі Тоту. Відкриють фестиваль картиною "Великий Ґетсбі" у 3D за однойменним романом Френсиса Скотта Фіцджеральда із Леонардо ді Капріо у головній ролі.

Раніше, 2010-го року стрічка "Щастя моє" Сергія Лозниці вперше представляла Україну в конкурсній програмі Каннського фестивалю. Того ж року фільм "Шантрапа" Отара Іоселіані був показаний на кінофорумі у секції спецпоказів. А у 2011-му стрічка "Крос" Марини Вроди удостоїлася Золотої пальмової гілки в конкурсній програмі короткометражних фільмів.

Зараз ви читаєте новину «Україна повезе в Канни 12 короткометражок і фільм про нігерійську студентку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі