пʼятниця, 20 січня 2012 09:36

У в'язниці довічник читає Пушкіна

У в'язниці довічник читає Пушкіна

Закарпатець Андор Лук'янченко отримав довічне ув'язнення за бійку. Він займався сучасним п'ятиборством і 1994-го в складі спортивної групи був в Угорщині. Ввечері в ресторані побився з місцевим жителем. Потрапив до в'язниці на 13 років. 2003-го втік. Рік жив у Празі. Коли Лук'янченка упіймали, до строку додали ще п'ять років. 2005-го екстрадували до України. Тут Верховний Суд перекваліфікував його термін на довічне ув'язнення, бо Кримінальний кодекс не передбачає термін 18 років. Покарання відбуває в Ужгороді. За цей час вивчив італійську та англійську мови, багато читає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Костенко завела в книгарню тих, хто не ходив туди ніколи"

"Однією з улюблених книжок є "Князь тьми" Юрія Канигіна. Ця книжка про добро та зло в історії людства. Дізнався, що багато християнських обрядів – це наслідок язичництва на території України. Православ'я зберегло в собі витоки, близькість до народу, до людей. Багато інших релігій це втратили. Є така приказка: "Освіта розуму не додає". Вона яскраво втілена в цій книжці. Я роздумував над розвитком православ'я в Україні. Дійшов висновку, що на Закарпатті ці традиції найкраще збереглися", - розповів Лук'янченко.

Також довічник любить Олександра Пушкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рідною мовою Пушкіна слід вважати французьку"

"Ґете й Пушкін жили майже в один період. Знайшов лист Олександра Сергійовича до Ґете, в якому він писав про "Фауста". А той відповів Пушкіну: "Тепер я можу спокійно померти, оскільки народилася людина, яка розуміє більше, ніж я". Пушкіна вважаю пророком російської цивілізації. У його творах відчувається другий смисловий ряд. Є все, що можна застосувати до  сьогодення. Наприклад, у поемі "Руслан і Людмила" є такі рядки: "И был глубокий эконом, То есть умел судить о том, Как государство богатеет, И чем живет, и почему Не нужно золота ему, Когда простой продукт имеет". Я перефразував би так: "Не нужно доллара ему, когда простой продукт имеет". Нам не потрібні зелені папірці, треба підтримувати свою валюту. Пушкін мислив на кілька століть уперед", - зауважив ув'язнений.

Прочитати, що ще читає довічник, можна прочитати в журналі "Країна" № 2 (105) за 19 січня 2012 року.

 

Журнал можна купити в точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити в будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «У в'язниці довічник читає Пушкіна ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі