середа, 15 травня 2013 16:03

У Раді пропонують запровадити мито на зарубіжні книги та журнали

У Раді пропонують запровадити мито на зарубіжні книги та журнали
Фото: internetmonk.com

Нардепи від фракції "Свобода" запропонували Верховній раді законопроекти, які пропонують обкласти п'ятивідсотковим митом книги, журнали, брошури, ввезені з-за кордону, пише "Комерсант".

Зараз імпортна друкована продукція при ввезенні в Україну митом не обкладається. На думку авторів, це призводить до витіснення з прилавків вітчизняних книг і зростанню імпорту.

"5% - це не та сума, яка погіршить торговельні відносини України з іншими країнами. Це європейська практика захисту вітчизняного ринку, яка дасть преференції нашому виробнику", - пояснив один з авторів законопроекту, заступник голови Верховної ради Руслан Кошулинський. Кошти, отримані від введення ввізного мита, депутати пропонують направити на оновлення і розвиток бібліотечних фондів.

За даними Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, книжковий ринок зараз переживає період стагнації. "У середньому на одного українця на рік друкується одна українська книга. Ринок завалений імпортом. У магазинах на дев'ять російських книжок припадає лише одна-дві українських", - заявив генеральний директор асоціації Олександр Афонін. Він підтвердив, що основним постачальником імпорту на наш ринок є Росія.

При цьому експерти сумніваються, що введення мита збільшить число українських книг на прилавках. Розкритикували перспективу введення мита і самі видавці. На їхню думку, така міра приведе до подорожчання і дефіциту книг.

Зараз ви читаєте новину «У Раді пропонують запровадити мито на зарубіжні книги та журнали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі