четвер, 11 квітня 2013 17:04

Українці вже не соромляться говорити, що не читають книг - письменник

Українці вже не соромляться говорити, що не читають книг - письменник
На думку письменника, більшість в Україні не читає, бо бракує книгарень. Фото: Юлія РУДЕНКО

Відомий письменник та видавець Дмитро Капранов вважає, що українця позбавили вибору – читати або йти у генделик, адже ні бібліотек, ні книгарень немає.

Про це він розповів Gazeta.ua, коментуючи результати соціологічного опитування, згідно з яким більше половини українців не читають книг.

"Нарешті почали говорити правду. Раніше ти приходиш на Петрівку і на запитання: "Що хочете купити?", чуєш відповідь: "Франка". Хоч ти знаєш, що він, зараза, прийшов за Донцовою. Коли людина відповідає на питання, то хоче здаватися кращою, ніж є насправді", – зазначив Капранов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров пообіцяв, що Україна буде однієї з найбільш читаючих націй Європи

На його думку, люди перестали боятися говорити, що не читають, адже розуміють - це вже не є "фактором, який дискредитує, адже завжди можна сказати: я читаю в інтернеті".

"Половина людей у всьому світі не читає, бо їм не вистачає кваліфікації, розуму і таланту. Читання – процес творчий, – говорить письменник. – Коли ви читаєте книжку не Литвина чи Януковича, а художню, то змушені у своїй голові складати героїв, обставини. Тобто працювати "голлівудом". Ви знімаєте повнометражний фільм. Тому скажіть, чи багато людей можуть знімати кіно? Правильно, небагато. Саме тому вміння читати художню літературу дано не всім".

Видавець зауважив, що в Америці, Німеччині, Нідерландах та інших розвинених країнах теж половина людей не читають, тобто "Україна є нормальною державою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книги сучасних політиків не варті навіть паперу, на якому друкуються – Капранов

"Більшість в Україні не читає, бо бракує книгарень. Якщо раніше був вибір – книгарня чи генделик, то тепер його немає. Що читатимуть? У бібліотеці про Павліка Морозова? Бібліотека – це ж не сховище для книжок чи склад. Навіть на Хрещатику вже немає книгарень. Де українець має читати?", – наголосив він.

Капранов вважає, що популяризувати книгу сучасні політики не зможуть, адже не є авторитетами серед населення України.

"Читають вони (політики) чи ні – більшості українців байдуже. Увага політика до того чи іншого явища тільки дискредитує його. На жаль, це так", - констатував він.

Зараз ви читаєте новину «Українці вже не соромляться говорити, що не читають книг - письменник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі