четвер, 19 листопада 2020 08:00

У прокат вийшла антиутопія "Номери" Сенцова та Сеітаблаєва

У прокат вийшла антиутопія "Номери" Сенцова та Сеітаблаєва
Фільм "Номери" розповідає про жителів тоталітарного світу, які мають номери замість імен. Творці називають свою стрічку іронічною антиутопією. Йде в українських кінотеатрах з 19 листопада. Фото: Alisa Kalyuzhnaya

Фільм "Номери" режисерів Ахтема Сеітаблаєва та Олега Сенцова вийшов у прокат 19 листопада. Розповідає про ув'язнене суспільство, яке намагається побороти страхи й отримати свободу.

Люди мають номери замість імен – від Першого до Десятого, за сюжетом. Живуть в антиутопічному світі, що має вигляд старого стадіону. Підкорюються диктатору Нулю. У Сьомого з Четвертою народжується Одинадцятий.

"Це історія тоталітарної держави, яка нав'язує правила і контролює життя громадян, - каже кінокритик Юрій Самусенко. - Номери живуть у дивній щоденній рутині. У визначений час їдять та бігають по черзі марафон. За порядком стежать озброєні охоронці. Поява дитини від забороненого кохання порушує правила. Сьомий розуміє, що йому треба по­встати проти системи. Опиняється у в'язниці. З-за ґрат намагається переконати всіх, що далі так жити не можна, треба зламати віру в Нуля".

В основі сценарію – однойменна п'єса Сенцова 2011 року. Це перший український фільм, який знімали без фізичної присутності одного з авторів. Сенцов тоді перебував у колонії російського міста Лабитнангі. Здійснював режисуру дистанційно - обмінювався листами із творчою командою.

У стрічці зіграли Олександр Ярема, Ірина Мак, Віктор Жданов, Євген Черніков, Олександр Бегма, Віктор Андрієнко. Фільмували у київському павільйоні в декораціях стадіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У фільмі "Номери" питаємо самих себе, чи варто боротися з диктатурою - Сеітаблаєв

"Кожен із персонажів – це архетип, - продовжує Самусенко. - Пасіонарій і революціонер. Фальшивий месія. Людина, яка виконує всі правила. Той, хто не помічає подій навколо. Завдяки театральності відчуваєш, що це відбувається в несправжньому світі, макеті. Це спрощення допомагає асоціювати себе з кожним номером. Вони прописані спеціально на примітивному рівні, щоб зрозуміти їх якомога швидше.

Як показує стрічка, Нулем може стати кожен – зайняти цю позицію і бути спотвореним владою. Історія видається простою і поверховою. Несподіваний поворот стається у п'ятому акті, де герої вже не на стадіоні, а начебто в пеклі. Фінал піднімає кіно на інший рівень. Головна ідея – маємо знищити стару ­систему у своїх головах".

Світова прем'єра "Номерів" відбулася в лютому на 70-му Берлінському кінофестивалі. Кінокритики порівнювали картину з "Доґвіллем" Ларса фон Трієра та "1984" Джорджа Орвелла.

5 листопада в український прокат вийшла драма Валентина Васяновича "Атлантида" про звільнений від окупантів Донбас. Дія відбувається 2025-го, після закінчення війни з Росією. Регіон став непридатним для життя. Ті, хто залишився, долають наслідки екологічної й гуманітарної катастроф, за сюжетом.

"Один із найкращих фільмів року. Не лише серед українських, а взагалі, - каже Юрій Самусенко. - За жанром це індустріальна антиутопія. Недалеке майбутнє. Світ, у якому живуть, хоча це здається неможливим. Картина з антивоєнним та екомеседжем. Це страшне й чесне кіно порушує питання: що буде після війни? Чим будемо займатися? Що робитимемо з цими землями? Чи готові прийняти повернені території?"

Зараз ви читаєте новину «У прокат вийшла антиутопія "Номери" Сенцова та Сеітаблаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі