Ексклюзиви
середа, 18 липня 2012 10:55

У Лондоні відкрили перший у світі музейний простір для "живого" мистецтва
5

Фото: Фото EPA/ИТАР-ТАСС

Перший у світі музейний простір, повністю присвячений "живому" мистецтву, відкривається сьогодні при знаменитій галереї "Тейт модерн" в британській столиці. Унікальний підземний майданчик для перформансу, танцю, відеоінсталяцій та кінопоказів розмістився в приміщеннях колишньої електростанції, в яких раніше зберігалося мазутне паливо. Звідси і назва комплексу - "Тенкс" (Tanks), що можна перекласти з англійської як "резервуари".ві

"Тенкс" перенесе в музей такі види творчості, які традиційно можна було побачити на альтернативних майданчиках протягом короткого часу і які часто ледь запам'ятовувалися", - зазначив директор групи галерей "Тейт" Ніколас Серота.

"В період режиму суворої економії люди переосмислюють свої цінності і звертаються до мистецтва, яке не має своєї безпосередньої ніші... Художники хочуть створювати твори, які встановлюють прямий контакт з аудиторією і не настільки підпадають під вплиа комерційних обставин", - додав він.

Новий галерейний простір був створений з трьох колишніх резервуарів колишньої електростанції Бенксайд, які пропрацювали до 1981 року і вміщували до 5 млн літрів мазуту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці визначають найкращого народного художника

Облаштування "Тенкс" обійшлося в суму близько 90 млн фунтів стерлінгів (140 млн доларів) і стало частиною ще більш масштабного проекту з розширення "Тейт модерн", планованого до завершення в 2016 році і оцінюється в 215 млн фунтів (337 млн ??доларів). Очікується, що за його підсумками виставкові потужності зростуть на 70 відсотків.

Майданчик складається з двох великих круглих зал, призначених для різного роду перформансів і кіноробіт, а також з цілого лабіринту невеликих кімнат. Він багато в чому зберігає в собі певну грубість і невибагливість, які були притаманні приміщенням раніше. Тим не менш, завдяки конфігурації простору, створюється атмосфера для більш близького контакту між глядачами й артистами.

"Найголовніше - бути там, відчувати щось екстраординарне і нове, - зазначила куратор відділу сучасного мистецтва галереї "Тейт" Кетрін Вуд. - Це те, в чому художники зацікавлені так само, як у створенні того, що буде вічно прикрашати стіну".

Відкриття "Тенкс" ознаменується стартом на його "сцені" 15-тижневого фестивалю "живого" мистецтва, який пройде за участю близько 40 художників. У числі запланованих вистав - танцювальна постановка відомого бельгійського хореографа Ганни Терези де Кеєрсмакер, а також візуальна інсталяція Сюзанни Лейсі, присвячена проблемі жіночого старіння, і багато іншого.

Огляд, який триватиме до 28 жовтня, є частиною фестивалю "Лондон-2012", приуроченого до Олімпійських ігор в британській столиці.

Зараз ви читаєте новину «У Лондоні відкрили перший у світі музейний простір для "живого" мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі