четвер, 03 серпня 2017 17:43

У київському музеї відтворять кафе середини ХХ ст.

У київському музеї відтворять кафе середини ХХ ст.

24 серпня у Національному художньому музеї України відкриється виставка "Проект Енеїда" за мотивами поеми Івана Котляревського.
Покажуть близько 200 робіт з приватних колекцій та 11 музеїв України. Ілюстрації до "Енеїди", театральні афіші, мультиплікації, фото, відеоматеріали, книжки, станковий живопис і графіку. Роботи художників кін. ХІХ -ХХІ ст., які ілюстрували твір Котляревського.

На час "Проекту Енеїда" у стінах музею відтворять київське кафе "Еней", де з середині до кінця ХХ ст. збирались літературна богема. Автор ідеї реставратор Дмитро Борисов назвав цю частину виставки мистецько-гастрономічним pop-up проектом. "Сподіваємося, "Еней" стане не просто джерелом приємних гастрономічних вражень, а й простором для спілкування, обміну думками і набуття нових знань", – сказав Борисов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галерею "Кобальт" відкрили на місці "Енея"

Олександр Ірванець так згадує про "Еней": "Це був рестораничик у підвалі Спілки письменників. Там були дерев'яні панелі з величезними ілюстраціями Базилевича до "Енеїди". Там були дерев'яні лави. Звичайно заходив щоразу, коли бував у Спілці. Там були помірні ціни".


Кнайпа "Еней" була в підвалі Спілки письменників України, за адресою вул. Банкова, 2. У 1960-х там збиралися письменники Максим Рильський, Павло Загребельний, Микола Вінграновський, Григір Тютюнник, Євген Гуцало. У 2008 р. На місці "Енею" відкрили Галерея сучасного мистецтва "Кобальт".

Зараз ви читаєте новину «У київському музеї відтворять кафе середини ХХ ст.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі