Ексклюзиви
четвер, 26 квітня 2012 18:28

У Києві вперше проходить виставка відомого символіста
24

За визначенням експертів, унікальність техніки Сафонкіна полягає в продовженні традицій старих майстрів: він використовує багатошарове, особливе накладання фарби, з подальшими лесуваннями, класичною побудовою композиції, кольору і передніх планів
Фото: Фото: Ольга Скороход
За визначенням експертів, унікальність техніки Сафонкіна полягає в продовженні традицій старих майстрів: він використовує багатошарове, особливе накладання фарби, з подальшими лесуваннями, класичною побудовою композиції, кольору і передніх планів

У Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків 25 квітня відкрили виставку робіт відомого празького художника Віктора Сафонкіна "Незримі світи".

Представлено 35 картин з приватних колекцій і галерей, написані художником в період 1999-2012 років.

Віктор Сафонкін — один з провідних європейських художників зі світовим ім'ям, який працює в жанрі символізму. Він родом з Мордовії, живе й працює в Празі, володіючи картинною галереєю в центрі міста. Сафонкін володар диплома чеської Академії наук імені Масарика, медалі Франца Кафки від Європейського товариства Праги, а також призу Міжнародного альянсу Сальвадора Далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці з'явився амстердамський дворик

За визначенням експертів, унікальність техніки Сафонкіна полягає в продовженні традицій старих майстрів: він використовує багатошарове, особливе накладання фарби, з подальшими лесуваннями, класичною побудовою композиції, кольору і передніх планів.

Мистецтвознавці порівнюють його з Брейгелем та Босхом, називаючи "художником, який перебуває в напрузі між традицією і сучасністю".

До Києва у митця особливе ставлення. Він вважає українську столицю одним з енергетичних стовпів Всесвіту.

"Найголовніше - те, що мистецтво навіть у мізерних частинах дуже важливе для людини. Дуже важливе тим, що найтонші енергії харчуються речами зримими. Тут ви відчуєте символічне сприйняття світу, де переплітаються персональні сприйняття буття, життя й смерть, боротьба добра і зла - те, що важливе для мене, як для людини. Я думаю, кожен з вас після цієї виставки знайде для себе щось важливе та відкриє в собі незримі обрії, які кожен з нас відчуває", - сказав Сафонкін.

Відкриття виставки зібрало колекціонерів, арт-критиків, українських художників, бізнесменів й шоу-менів. На кілька хвилин спеціально приїхав Віктор Пінчук, щоб привітати художника. Серед гостей помітні були Слава Фролова, Ілля Ноябрьов, Євген Паперний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотограф 45 років фіксує силуети на корі дерев

Дійство відбувалося під класичну музику, гостей розважали три химерні музи-фурії. Запрошені мали змогу отримати у подарунок альбом робіт Віктора Сафонкіна, кожен бажаючий міг взяти автограф у майстра.

Директор музею ім. Ханенків Віра Виноградова зізналася, що цей захід є для музею випробуванням. "Для нас ця виставка э своєрідним експериментом, - зазначила вона. - Коли Віктор звернувся до нас з пропозицією проекспонувати його твори у нашому музеї, ми погодилися, тому що нам цікаві тенденції в сучасному мистецтві, які апелюють до кращих зразків минулих часів".

Натомість, Йозеф Кібліцький, директор музейно-виставкових програм Державного Російського музею вважає, що картини Сафонкіна чудово вписуються у класичну атмосферу.

"Одні можуть сперечатися, інші будуть дивуватися, ще хтось буде з ним дискутувати або вітати. Але він добре вписується в ці стіни, добре виглядає зі старим живописом ... Для нас виставка Сафонкіна була, в першу чергу, сюрпризом. Він полягав у тому, що людина, яка не має професійної підготовки академічної школи, змогла собі придумати такий світ і реалізувати його не на території Росії, а в Празі. Ми бачимо дух романтизму, Кафки, містицизму", - вважає він.

Зараз ви читаєте новину «У Києві вперше проходить виставка відомого символіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі