Ексклюзиви
вівторок, 24 квітня 2012 18:02

У Києві на аукціон виставлено близько 100 шедеврів сучасного мистецтва
9

В'ячеслав Машницький, "Янукович"
Фото: Джерело: m17.com.ua
Валерія Трубіна, "Пальми"
Тетяна Гершуні-Галаган, "Scarywinter"
Олександр Некрашевич, "Муза"
Володимир Сай, "Культурист"

У Центрі сучасного мистецтва М17 проходить виставка робіт українських та російських художників останніх трьох десятиліть. Експозиція є передаукціонною, 28 квітня твори підуть з молотка. Представляє колекцію Аукціонний дім "Золотий перетин" ("Золотое сечение").

Зібрання включає роботи трьох періодів - переломний етап кінця 80-х-початку 90-х, найпомітніші явища перших років незалежності та мистецтво 2000-х.

"Основні критерії - біографія художника і його позиціонування на ринку, виставкова діяльність. Тобто сюди потрапили тільки професійні художники, які вже залишили слід в історії мистецтва. Нами була створена комісія, ми консультувалися у таких відомих експертів в галузі сучасного мистецтва як Олександр Соловйов та Ольга Балашова. Тому художників відбирали колективно. Всього на розгляд було прийнято близько 500 художників, а виставлено лише близько сотні", - сказав у коментарі Gazeta.ua Михайло Василенко, співзасновник АУ "Золотий перетин".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед аукціоном у Донецьку 30 картин класиків виставили у Києві

В історичному відношенні особливий інтерес представляє межа 80-90-х, що зафіксувла кризові настрої тих років. "Млин пролетаріату" (Ажажа, 1989), "Кремль" із серії "Таблиці" (група "Перці", 1992) відносяться до соц-арту, найбільш виразного художнього явища перехідного етапу.

Перші роки незалежності відзначені якісними перетвореннями в мистецтві. Всі найяскравіші й помітні художники 90-х представлені в нинішній колекції - Дмитро Кавсан, Олександр Ройтбурд, Павло Керестей, Валерія Трубіна, Сергій Ликов, Олег Мігас та Анатолій Ганкевич.

Молоде українське мистецтво представлено гострими роботами Микити Кадана (володаря найпрестижнішої української премії для молодих художників PinchukArtPrize 2011), Анни Звягінцевої, Анатолія Бєлова і не менш зухвалими творами українських графітярів(Interesni kazki, Ins.). На аукціоні буде представлено і гостро-політичне полотно "Янукович" пензля В'ячеслава Машницького.

Василенко виділив головні лоти майбутнього аукціону. Це "Спроба менуету на руїнах" Дмитра Кавсана (1989), "Юдіф та Ленін" Юрія Соломка, диптих Ігоря Гусєва, "Муза" Дмитра Дульфана, "Темна блонь не дзюрчить" Олександра Ройтбурда (1991 р.), "Вечір" Анатолія Криволапа (2010 р.), а також інші роботи знакових художників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві представили рідкісні роботи Миколи Глущенка

Стартова вартість цих робіт складає в середньому $ 10-20 тис.

При цьому Василенко сподівається на успішне проведення торгів. Він заявив: "Багато колекціонери вже були на виставці й відгуки у потенційних покупців дуже хороші. Адже зібрано колекційний блок, який не можна купити в галереї".

Аукціонні експерти включили в колекцію, крім живопису, також напрямки й техніки, без яких сьогодні неможливо уявити сучасне мистецтво. Також представлені фотографія (А.Соломуха, Р.Мінін, А.Салманов), відеороботи (І.Цюпка, К.Проценко), колаж (Ch & P, В.Кауфман), об'єкти (В.Сай, В.Павлов) і цифрове мистецтво (Utopia Project, Гриця Ерде).

Зараз ви читаєте новину «У Києві на аукціон виставлено близько 100 шедеврів сучасного мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі