понеділок, 09 квітня 2012 15:02

У Києві представили рідкісні роботи Миколи Глущенка
8

"Будівництво в Парижі", 1930 р.
Фото: Фото: Ольга Скороход
"Роботи 30-х років - це перлини, яких просто немає. Мати у своїй колекції роботи 30-х років - це мрія будь-якого колекціонера, якому подобається Глущенко. І зібрання такої кількості робіт саме 30-х років - явище світового масштабу"
"Роботи 30-х років - це перлини, яких просто немає. Мати у своїй колекції роботи 30-х років - це мрія будь-якого колекціонера, якому подобається Глущенко. І зібрання такої кількості робіт саме 30-х років - явище світового масштабу"
"Іспанська жінка тримає мертве немовля", 1934 р.
Закордонний паспорт, з яким Микола Глущенко подорожував Європою

У залах Київського Національного Музею Російського Мистецтва проходить виставка графіки 1930-1970-х рр. видатного українського художника Миколи Глущенка. Організатором виставки є аукціонний дім "Золотий перетин" ("Золотое сечение").

Вперше на одному майданчику представлено понад тридцять графічних робіт найбільш рідкісного періоду у творчості художника - 1930-х років. Тоді Глущенко навчався і подорожував Європою (Франція, Іспанія, Німеччина, Італія та ін.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомий колекціонер виставив 37 картин Бурлюка

Також, експонуються ілюстрації до розповіді М.Коцюбинського "Фата-Моргана" та повісті М. Гоголя "Мертві душі", замовлення на які художник виконував у 1933-34 роках.

Крім того, 35 робіт представляють найбільш яскравий період творчості майстра - 1970-і роки.

"Мета цієї виставки - показати картини глядачам і колекціонерам, - говорить Олексій Василенко, співзасновник АУ "Золотий перетин". - Адже навіть люди, на пряму пов'язані з мистецтвом, у тому числі ті, які знають творчість Глущенка, здавалося б, від А до Я, були шоковані, побачивши колекцію цієї графіки. Тому що вони знають цього художника як колориста і живописця. І абсолютно не знають як графіка. І якщо роботи 70-х років, більш експресивні, час від часу ще з'являються на ринку, то роботи 30-х років - це перлини, яких просто немає. Мати у своїй колекції роботи 30-х років - це мрія будь-якого колекціонера, якому подобається Глущенко. І зібрання такої кількості робіт саме 30-х років - явище світового масштабу".

За словами організаторів, колекцію графіки Глущенка у Києві виставляли всього двічі - в 1980 і 86-му роках. Практично, в повному складі вона збереглася до сьогоднішніх днів. Одну таку роботу Глущенка оцінюють в 5-7 тисяч доларів. Очікується, що ціни на твори будуть рости.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картину Пікассо зняли з аукціону Sotheby"s

Організатори також надрукували каталог всіх робіт колекції. Він доповнений статтями експертів, які спеціалізуються на творчості Миколи Глущенка. Раніше виходив тільки один альбом його графіки - невелика брошура.

"Ми спеціально надрукували каталог двома мовами, щоб той зріз колекціонерів, який знає творчість Глущенка в Європі, ознайомився з його графікою. Роботи Глущенка висять в 8-ми великих музеях світу і безлічі музеїв середнього рівня. Його творчість, так чи інакше, є цікавою. Ми зробимо розсилку цим музеям, щоб у їхніх архівах були наші каталоги ", - повідомив Василенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відкрили перший пам"ятний знак Малевичу

Центральне місце на виставці займає остання робота Глущенка, яку він намалював у лікарні. Це барвистий букет квітів.

Олена Буткевич, спеціаліст з PR та реклами аукціонного будинку, додала: "Для нього ця робота не була якимось підсумком у житті. Для нього вона була звичайним твором. Настільки у нього було бажання і пристрасть малювати, що навіть останньою роботою він не позначив точку своєї творчості".

Виставка триватиме до 18 квітня (понеділок і четвер - вихідні).

Зараз ви читаєте новину «У Києві представили рідкісні роботи Миколи Глущенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі