середа, 14 березня 2012 13:33

У Києві презентували "подвійну оголеність"
13

Фото: Фото: Михайло Комаров

У Київському музеї російського мистецтва відкрилася виставка "Подвійна оголена натура".

На виставці представлено 8 творів Олександра Бабака та 25 рисунків з колекції Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. "Милування", "Бажання", "Виклик", "Непоступливість", "Гнів", "Лють", "Злочин" та "Примирення" - такі назви носять роботи художника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Центр візуальної культури позбавили приміщення у Могилянці

"Почалось усе дуже давно, - розповів Олександр Бабак. - Одразу після того, як я закінчив академію. Спочатку це була одна робота, потім вона переросла у серію. Робота мала бути живописною. Вже майже тридцять років я цим займаюсь. Я використовував малюнки художників, які навчалися в академії в 1950-ті роки. Поки відбирав роботи в фондах академії, натрапив на малюнок мого батька. Абсолютно випадково, просто відібрав. Потім мені сказали, що за підписом це - малюнок батька".

На багатьох представлених роботах стоїть оцінка "4". Автор виставки прокоментував це так:

"Я не дивився на оцінки. Оцінка – не той критерій, за яким можна визначити цінність роботи. Дві п'ятірки - вони абсолютно різні. Є талановитий малюнок на "5", а є малюнок просто студента, ну студія така, людина доволі холодна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Острозі іконописець зобразив Богородицю та Ісуса у вишиванках

На прохання порівняти малюнки 1950-х років із сучасним мистецвом, директор музею Юрій Вакуленко відповів:

"Зазвичай художник бере дві цеглини і створює з них "контемпорарі" композицію. А тут Олександр Бабак узяв старі малюнки, і створив з них "контемпорарі" композицію. Тобто, насправді він надав зовсім іншого значення очевидним речам. Кожна робота тут насичена індивідуальністю людини, яка вкладала своє розуміння форми. Тому, звичайно, це більш вдячні цеглинки".

"Олександр Бабак нагадав про те, що у нас є школа, - розповіла художниця Ольга Петрова. – Київська школа давала лауреатів Сталінських, Державних премій. Цікаво, що це подано у новій естетичній формі на цих великих білих полях. Є відчуття якоїсь часової відстані від тих постатей через це біле тло, простір часу, якийсь космічний простір. В цьому є філософська ідея".

Відвідати виставку можна до 4-го квітня за адресою вул. Терещенківська, 9.

Зараз ви читаєте новину «У Києві презентували "подвійну оголеність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі