Ексклюзиви
субота, 10 березня 2012 18:44

В Острозі іконописець зобразив Богородицю та Ісуса у вишиванках

Відомий київський художник Юрій Нікітін, 54 роки, написав ікону, де Богоматір та Ісуса Христа зобразив у вишиванках. Образ подарував храмові преподобного Федора Острозького УПЦ (КП) в Національному університеті "Острозька академія" на Рівненщині.

"Іконописом займаюся з 1983 року. Однак, писати Матір Божу та Ісуса у вишиванках довелося вперше. Ідею підказав мій добрий товариш краєзнавець з Острога Микола Бендюк. Й наснаги додала патріотична атмосфера, яка панує в Острозькій академії", - розповів Gazeta.ua Нікітін.

Художник цього тижня гостював в Національному університеті "Острозька академія". Його попросили переписати одну зі сучасних ікон в університетській церкві.

"Образ був невдалим. Його намалював якийсь місцевий художник-аматор ядучими червоними фарбами. Юрій Нікітін за один день зробив просто диво. Знаю, що в 1917 році відомий художник-іконописець Юліан Буцманюк у храмі в Жовкві на Галиччині також написав Богоматір у вишиванці. Правда, потім ікону забілили. Відомо, що на початку 20 ст. інший український іконописець написав парну ікону. Там Богородиця з немовлям і Христос були також у вишиванках. Ікона зникла на початку Першої Світової війни", - пояснив краєзнавець Микола Бендюк.

Ікона з Богородицею та немовлям у вишиванках написана на дерев'яному щиті. Її розмір 1,10 м на 0,8 м.

"Юрій Нікітін пише ікони майже 30 років. У 2000 р. він мав персональну виставку іконопису в Острозькій академії, яку відкрив тоді президент України Леонід Кучма. Раніше художник працював у кінематографі. Зокрема, він був головним художником кінокартини "Нові пригоди янки при дворі короля Артура". Його вважають одним з найліпших іконописців Європи. Товаришую з паном Юрієм уже 25 років", - додав краєзнавець.

Нагадаємо, що в університетський храм в Острог їдуть дивитися також на дивовижну ікону 18 ст, де Стефан затуляє рот Ісусу. Після реставрації на образі Ісуса Христа з'явилося зображення святого Стефана, який закриває уста своєму вчителю.

Зараз ви читаєте новину «В Острозі іконописець зобразив Богородицю та Ісуса у вишиванках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі